MUP: Pravo glasa na izborima u Andrijevici ima 3.827 građana

0

Broj birača u zaključenom biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Andrijevica zaključno sa danas iznosi 3.827, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

“Povodom Odluke Predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, broj: 014/24-505-01 od 30. marta 2024. godine, o raspisivanju izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica za 2. jun 2024. godine, shodno ovlašćenjima iz člana 16 Zakona o biračkom spisku, Ministarstvo unutrašnjih poslova obavještava sljedeće: Broj birača u biračkom spisku u opštini Andrijevica po kome su održani prethodni izbori 11. juna 2023. godine je: 3.850; Broj birača u zaključenom biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Andrijevica na dan 22. maj 2024. godine je: 3.827”, navedeno je u saopštenju MUP-a.

Iz Ministarstva navode da uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Andrijevica, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 08 do 14 h, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš).

“Napomena: Filijala za upravne poslove, državljanstvo i strance Andrijevica, u vrijeme održavanja izbora, tj. u nedjelju, 2. jun 2024. godine, radiće u periodu od 7 do 20 časova, kako bi građani bili u mogućnosti da preuzmu identifikaciona dokumenta, za čije izdavanje su zahtjev podnijeli u prethodnom periodu”, naveli su iz resora.

Birač, kako su pojasnili, može izvršiti uvid u birački spisak direktno i preko internet portala www.biraci.me.

“Na tom portalu, građanin unosom broja lične karte ili putne isprave može provjeriti da li je u biračkom spisku i na kojem biračkom mjestu glasa. Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu”, dodaju iz resora ministra Danila Šaranović.

Iz MUP napominju da je, a kako bi građanin bio u mogućnosti izvršiti uvid u birački spisak na opisan način, neophodno prethodno izvršiti aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti.

Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me.

Uoči održavanja navedenih izbora, Ministarstvo unutrašnjih poslova oformilo je „Call-centar“ sa jedinstvenim brojem 19820.

“Pozivanjem ovog broja i saopštavanjem ličnih podataka (ime i prezime, datum rođenja i ime roditelja) ili jedinstvenog matičnog broja, građanin će od operatera dobiti informaciju o tome da li je upisan u birački spisak i na kojem biračkom mjestu glasa. Jedinstveni broj 19820 je besplatan i dostupan za sve korisnike mobilne i fiksne telefonije u Crnoj Gori. „Call-centar“ MUP-a radiće svakog dana počev od petka 24. maja, u terminu od 8 do 15 časova. „Call-centar“ će uoči održavanja izbora, odnosno u petak 31. maja i subotu 1. juna raditi u periodu od 8 do 20 časova, dok će u nedjelju 2. juna, odnosno na dan održavanja izbora, raditi u periodu od 7 do 20 časova”, zaključuju iz MUP-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.