Mračna strana njemačke demokratije: Univerzitet nudi novac studentima da bi glasali protiv AfD-a!

0

Univerzitet Bauhaus u Vajmaru otvoreno poziva ljude da utiču na lokalne, evropske i državne izbore ove godine, uprkos zahtjevu za neutralnost. U kampanji učestvuje ukupno sedam univerziteta.

Slogan na sajtu www.92tage.de je: „Ponovo se registrujte, obezbijedite svoj bonus, uključite se, glasajte, ojačajte demokratiju“.

Prevedeno na prost jezik, studenti treba da prijave svoje glavno prebivalište u Tiringiji kako bi spriječili uspjeh AfD-a u izbornoj godini. Ovdje je stranka desničara Bjorna Hekea (51) daleko ispred u anketama sa oko 35 odsto podrške, prenosi Bild.

„Mnogi studenti se nikada ne registruju u svom gradu ili zajednici. Prepoznali smo ovaj neiskorišćeni glasački potencijal i željeli bismo da se tome posebno pozabavimo“, objašnjava na početnoj stranici profesor Burkhart fon Steven, koji vodi projektni tim.

Na biračko mjesto mogu da izađu samo oni koji su najmanje tri mjeseca unaprijed registrovani na tom području. Međutim, navodi se da izvještaj važi i retroaktivno.

Postoji i bonus za ponovnu registraciju

Kako pšie Bild, u svemu postoji i jedna pikanterija: potencijalni glasači se mame novcem. Inicijativa posebno oglašava bonuse za ponovnu registraciju univerzitetskih gradova: Vajmar 300 evra, Jena do 120 evra, Gera 100 evra godišnje, Ilmenau 80 evra godišnje i Šmalkalden 50 evra/semestar.

Postoje uputstva o tome kako studenti mogu da dobiju bonus.

„Zakažite termin u Kancelariji za registraciju građana, ponesite sa sobom ličnu kartu, preuzmite obrazac za registraciju i predajte potvrdu o smještaju“.

„Tiringiji je potreban vaš glas“

Izborni trik je na sajtu objašnjen kao „inicijativa za podršku demokratiji u ovoj saveznoj državi i našem slobodnom poretku“.

„Zbog velikog odziva birača među našim studentima, bez obzira da li su već registrovani ovde ili to još moraju da urade na vrIJeme. Tiringiji je potreban vaš glas“, navodi se u objašnjenju.

Međutim, u međuvremenu je iz ove izjave nestala rečenica koja je konkretno navela cilj – uticaj na izbore.

Do srijede je pisalo „uvjereni smo da se na ishod svih predstojećih izbora u zemlji može uticati u interesu demokratskih snaga“.

Očigledno ni sama inicijativa više nije bila sigurna da li je akcija potpuno legalna i izbrisala je sporni dio.

Inače, nadležni nadzorni organ za sedam univerziteta učesnika u ovoj akciji je Ministarstvo za ekonomska pitanja, nauku i digitalno društvo, na čijem čelu je Tirinška Socijaldemokratska partija, inače žestoki rival AfD-a.

 

(euronews)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.