Moskva uzvraća udarac: Predstavnicima EU biće zabranjen ulazak u Rusiju

0

Moskva, kao odgovor na 13. paket sankcija EU, proširuje spisak predstavnika evropskih institucija i zemalja članica Evropske unije kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Kako se navodi, Moskva smatra da su nove ograničavajuće mjere EU nezakonite, te da podrivaju međunarodno-pravne prerogative Savjeta bezbjednosti UN.

„Kao odgovor na te neprijateljske akcije, ruska strana je značajno proširila spisak predstavnika evropskih institucija i zemalja članica EU, kojima je u skladu sa Federalnim zakonom ‘O postupku ulaska u Rusiju i izlaska iz Rusije’ od 15. avgusta 1996. godine zabranjen ulaz na teritoriju naše države“, navodi ruska strana.

Kako je precizirano, riječ je o „predstavnicima bezbjednosnih struktura i komercijalnih organizacija zemalja EU, građanima zemalja-članica EU koji su odgovorni za pružanje vojne pomoći neonacističkom režimu u Kijevu, predstavnicima evropskih struktura koji su uključeni u krivično gonjenje ruskih zvaničnika i koji se bave formiranjem ‘tribunala’ protiv ruskog rukovodstva i prikupljanjem odgovarajućih materijala, koji se zalažu za konfiskaciju ruske državne imovine ili korišćenje profita od nje u interesu Ukrajine, podržavaju uvođenje sankcija protiv Rusije i pokušavaju da potkopaju odnose Rusije sa drugim državama, baveći se širenjem dezinformacija o našoj zemlji“.

Na ruskoj „stop listi“ našli su se i predstavnici Savjeta Evrope, članovi zakonodavnih skupština zemalja EU, članovi PS OEBS-a i PSSE, koji „na sistematskoj osnovi daju agresivne izjave protiv Rusije“.

„Potvrđujemo da će na sve neprijateljske akcije zapadnih zemalja i ubuduće uslijediti pravovremen i adekvatan odgovor“, poručilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.