Moskva i Minsk počinju zajedničku proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“

0

Rusija i Bjelorusija stvaraju zajedničku proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona na bjeloruskoj teritoriji, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin tokom sastanka sa bjeloruskim kolegom Romanom Golovčenkom u Moskvi.

„Predali smo 4. januara još jednu partiju testova – kompleta za dijagnozu virusa korona, a odlukom predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka u Belorusiji se stvara zajednička proizvodnja vakcine protiv virusa korona“, ​​rekao je Mišustin.

Situacija sa virusom korona nije mnogo uticala na trgovinske odnose Moskve i Minska, naglasio je Mišustin. On je dodao da se trgovinsko-ekonomska saradnja razvija: u 2019. Trgovinski obrt premašio je 35,5 milijardi dolara, a Minsk je na prvom mestu među ekonomskim partnerima na prostoru Zajednice Nezavisnih Država (ZND).

Sa svoje strane, bjeloruski premijer izjavio je da je 2020. došlo do smanjenja trgovine usled pandemije i da su zemlje izgubile 20 odsto obima.

„Vjerujem da ove godine postoje svi preduslovi za prevazilaženje ovog pada“, dodao je Golovčenko.

Šefovi dveju vlada istakli su da je glavni zadatak obnova rasta trgovine i prevazilaženje svih posledica virusa korona.

Ranije je ambasador Rusije u Minsku Dmitrij Mezencev izjavio da bi zajednička proizvodnja vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Belorusiji mogla da počne sa radom već u februaru-martu.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.