Moskovski sud potvrdio: Navaljni ide u zatvor na oko 2,5 godine

0

U Babuškinskom sudu u Moskvi danas je potvrđena presuda da se ruskom opozicionaru i blogeru Alekseja Navaljnog uslovna kazna zamijeni zatvorskom u slučaju „Iv Roše“. Presuda je stupila na snagu i uskoro može početi da se izvršava.

Navaljni će biti lišen slobode oko 2,5 godine, jer će mu se uračunati vrijeme koje je proveo u kućnom pritvoru od 28. februara 2014. godine do 30. decembra 2014. godine.

U okviru slučaja„Iv Roše“, Navaljni je osuđen za krađu 30 miliona rubalja.

U sudnici su danas prisustvovali predstavnici devet država – Litvanije, Letonije, Estonije, Poljske, Norveške, Švedske, Finske, Danske i Holandije. Predstavnici ambasada zapadnih država su i ranije dolazili na sudske procese protiv Navaljnog.

Takođe, pored domaćih novinara, za izvještavanje je akreditovano i 18 stranih medija.

Odbrana Navaljnog zatražila je da se poništi ranije donijeta odluka suda, što je sud odbacio.

Podsjetimo, Navaljni je uhapšen na aerodromu u Moskvi, jer se, kao uslovno osuđeni, nije odazivao na pozive policije. On je imao dvije uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za pronevjeru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

Moskovski sud je donio odluku da uslovna kazna Navaljnom bude zamijenjena zatvorskom kaznom od tri i po godine, a ubrzo nakon toga, vodeće zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju, apelovale su na ruske vlasti da oslobode opozicionara.

Navaljni će tokom dana imati i ročište u vezi sa slučajem klevete protiv veterana Drugog svetskog rata. Na tom ročištu treba da bude izrečena presuda.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.