Montgomeri: Postojalo je funkcionalno rješenje za KiM, ali je Merkelova stavila veto

0

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri izjavio je  da bi EU trebalo da shvati da je „iluzorna šargarepa članstva u EU“ odavno prestala da djeluje, jer u nju niko u Srbiji, na tzv. Kosovu ili u Bosni ne vjeruje.

On je za Tanjug rekao da se i EU i SAD nakon više od 20 godina i dalje se drže politike prema Bosni, koja se zasniva na Dejtonskom sporazumu i Prištini na koju gledaju kao na „jedinstvenu multietničku vladu“, a koje nikada nisu funkcionisale.

„I Kosovo i Bosna su podjeljeni i sada kao i tada. Insistiramo na vrsti multietničkih društava kakva imamo u SAD i EU. Potrebna su nam drugačija rješenja na Balkanu ili će ona i dalje biti nestabilna sa realnom mogućnošću nasilja“, rekao je Montgomeri.

Dodao je da je postojalo rješenje za KiM koje bi funkcionisalo, ali da je na njega bivša njemačka kancelarka Angela Merkel stavila veto.

Komentarišući jučerašnji govor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Montgomeri je rekao da je on bio dobar i promišljen.

„Tačno je naglasio poštovanje povelje UN. Takođe se fokusirao na razvoj svoje zemlje. To je nešto do čega izgleda nikome od kosovskih Albanaca nije stalo. Neću se doticati njegovih komentara o akcijama na Kosovu, osim da kažem da ima grešaka, trauma i dobrih ljudi na obije strane. Naglasak mora biti na obe strane koje u potpunosti pokušavajući da rade na normalizaciji odnosa zasnovanoj na budućnosti, a ne prošlosti“, zaključio je Montgomeri.

 

(rt.rs)

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.