Mladen Mikijelj

Momirović: Ako bude potrebno poslaćemo i dodatnu pomoć Palestini

0

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović danas je u ime Vlade Srbije, sa aerodroma „Nikola Tesla“ ispratio drugi avion kojim je upućena humanitarna pomoć u robi Palestini, kao vid pomoći ugroženom stanovništvu usled kritične humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Tom prilikom Momirović je poručio da je obaveza i Vlade Srbije i srpskog naroda da upute pomoć ugroženom stanovništvu u Pojasu Gaze i pokažu pažnju i solidarnost.

Ministar je naglasio da pomoć sadrži 900 tona robe ukupne vrijednost od tri miliona evra.

„Ako bude potrebno poslaćemo i dodatnu pomoć“, kazao je on.

„Prvim avionom juče poslali smo 52 tone“, rekao je Momirović i naglasio da će preostala pomoć koja nije stala u ovaj drugi avion ka Egiptu krenuti brodom.

Podsjetio je da se humanitarna pomoć Palestini upućuje na osnovu Zaključka Vlade Srbije, a sadržu robu namenjenu ugroženom stanovništvu usled kritične humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

Humanitarna pomoć sadži hranu (riblje sardine, goveđi narezak, grašak, obrano mleko, brašno, šećer, pasulj, pirinač, testenine, suncokretovo ulje, šećer), uključujući i vodu, medicinsku opremu (sanitetski kompleti, hiruške maske, gaze, zavoj, komprese sterline, zaštitni mantili, zaštitni skafanderi idr), kao i šatore za smeštaj porodica, rekao je ministar,

Uvažavajući kompleksnost situacije, ne može se procijeniti tačan period u kojem će ova roba stići do stanovnika Gaze, ali, kako je ministar rekao, mogla bi da bude isporučena za nekoliko nedelja,

Plan je da pomoć po dolasku u Egipat preuzme Crveni polumjesec Egipta i dalje kamionima preveze u Pojas Gaze, naveo je Momirović.

Humanitarnu pomoć prevozi kargo avion „Egypt Air“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.