MMF „spašava“ Argentinu sa 800 miliona dolara zajma

0

Međunarodni monetarni fond (MMF) otvorio je put Argentini da povuče 800 miliona dolara za pomoć u ekonomskom oporavku, objavivši da je program kreditiranja “čvrsto na pravom putu”.

Argentina s MMF-om ima program vrijedan 44 milijarde dolara, koji uključuje ekonomske ciljeve vezane uz rast, inflaciju i devizne rezerve, javlja Hina.

“Dovršavajući reviziju, Izvršni odbor ocijenio je da je program čvrsto na pravom putu, sa svim kvantitativnim kriterijima izvedbe ispunjenima do kraja marta 2024. godine”, objavio je MMF.

Novi program MMF-a

Dodao je i da će održavanje tog napretka zahtijevati poboljšanje kvaliteta fiskalnog prilagođavanja, poduzimanje koraka prema poboljšanom okviru monetarne i devizne politike te provođenje reformi za rast, navodi se.

Argentinska vlada najavila je da će početi razgovore s MMF-om o novom programu.

Odobrenje MMF-a dolazi nakon što je argentinski predsjednik Havijer Milei, koji je preuzeo dužnost u decembru, sproveo sveobuhvatne fiskalne reforme i oštro suzbio državnu potrošnju kako bi se uhvatio u koštac sa inflacijom, padom ekonomije i deviznim rezervama u minusu.

Promjene koje je uveo pomogle su Argentini da obnovi iscrpljene devizne rezerve, ostvari fiskalne suficite na početku godine i stabilizuje svoju valutu.

Argentinska mjesečna stopa inflacije u maju bila je najniža od 2022. godine, pokazali su službeni podaci objavljeni u četvrtak, oslabivši peti mjesec zaredom na 4,2 posto, zahvaljujući mjerama štednje libertarijanca Mileija.

Raste siromaštvo

Ipak, tamošnja vlada suočena je s izazovima, jer se ekonomija zaustavlja, a nivo siromaštva raste.

U srijedu su u glavnom gradu izbile demonstracije zbog daljnjih reformi koje predviđaju budžetske rezove.

Paket reformi, koji je predložio Milei za oživljavanje posrnule ekonomije zemlje, uključuje proglašavanje vanrednog ekonomskog stanja, rezanje penzija i smanjivanje radnih prava.

MMF primjećuje kako će Argentini u budućnosti biti potrebni kontinuirani napori za podršku ranjivima i postizanje “agilnog” kreiranja politika.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.