Ministarstvo objavilo preliminarne rezultate izbora: Evo koliko mandata sleduje Makronu, a koliko Le Penovoj

0

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje je rano jutros objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je 182 mjesta u nacionalnoj skupštini, prenosi dnevni list „Mond“.

Politički savez aktuelnog francuskog predsjednika, centristički blok Zajedno osvojio je, prema tim podacima, 168 poslaničkih mesta, a na trećem mjestu je desničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) Marin le Pen sa osvojena 143 mjesta.

Liberalno-konzervativna stranka Republikanci osvojila je 45 poslaničkih mjesta, desničarska koalicija 15, ljevičarski blok 13, a Regionalisti 4 poslanička mjesta.

Nijedna stranka nije osvojila dovoljan broj glasova da bi mogla samostalno da formira parlamentarnu većinu, pošto je za apsolutnu većinu u nacionalnoj skupštini potrebno osvojiti 289 poslaničkih mjesta.

U Francuskoj je juče održan drugi krug parlamentarnih izbora, na kojima su birači glasali za 501 od 577 mjesta u Nacionalnoj skupštini, donjem i najvažnijem domu francuskog parlamenta.

Preostalih 76 mjesta već je osvojeno u prvom krugu glasanja koji je održan 30. juna.

Lider ljevičarske koalicije Novi narodni front Žan-Luk Melanšon, koja vodi na parlamentarnim izborima u Francuskoj, izjavio je da francuski predsjednik Emanuel Makron mora da prizna poraz.

– Makron mora da prizna poraz. Ima dužnost da pozove našu koaliciju da formira vladu – rekao je Melanšon.

On je istakao da je „Makronov poraz definitivno potvrđen“, dodajući da premijer Francuske Gabrijel Atal mora da napusti tu funkciju, prenosi „Figaro“.

Ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne, koji je i generalni sekretar stranke Preporod predsjednika Emanuela Makrona, izjavio je kasno sinoć nakon objavljivanja preliminarnih rezultata, da će predsjednikov tabor postaviti „preduslove za bilo kakvu diskusiju“. On je isključio mogućnost da „Žan-Lik Melanšon i njegovi brojni saveznici“ upravljaju Francuskom, prenio je „Politiko“.

Nakon iznenađenja na izborima, na kojima se prema anketama očekivao mnogo bolji rezultat Nacionalnog okupljanja Marin le Pen, liderka desničarske stranke izjavila je da je njihova pobjeda na izborima „samo odložena“.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.