Nikola Selaković prisustvovao sjednici Savjeta za srpski jezik

0

Ministar kulture Nikola Selaković prisustvovao je danas sjednici Savjeta za srpski jezik, na kojoj su razmotrena pitanja od značaja u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenju mjera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma kao matičnog pisma.

Ministar Selaković i članovi Savjeta su dogovorili da se održi zajednička sjednica dva savjeta za srpski jezik Srbije i Republike Srpske u Tršiću, rodnom mjestu reformatora srpskog jezika tokom jula mjeseca, u cilju definisanja zajedničke strategije jezičke politike, a u skladu sa preporukama Svesrpskog sabora, koji je istakao značaj srpskog jezika i ćiriličkog pisma kao stubova srpske kulture, nauke i nacionalnog identiteta.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Milanović i članovi ovog tijela su pozdravili prisustvo ministra na sjednici Savjeta, ističući da je to pokazatelj razumjevanja problema i posvećenosti ministra očuvanju srpskog jezika i ćirilice i njegovoj spremnosti da podrži inicijative Savjeta i pomogne u njihovoj realizaciji.

Predsjednik Savjeta i članovi su upoznali ministra kulture sa preporukama, predlozima i stručnim mišljenjima koja su u prethodnom periodu definisali radi unapređenja stanja u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Saveta, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandar Milanović, zamjenik predsjednika Savjeta, književnik i upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, kao i članovi Savjeta dopisni član ANURS prof. dr Sreto Tanasić, redovni profesor prof. dr Miloš Kovačević, viši naučni saradnik dr Vladan Jovanović, viši naučni saradnik dr Marina Spasojević i prof. dr Zoran Avramović.

Vlada Republike Srbije je na osnovu Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma 16. marta 2023. godine donijela Odluku o obrazovanju Savjeta za srpski jezik sa zadatkom da prati i analizira stanje u oblasti upotrebe srpskog jezika u javnom životu i sprovođenja mjera radi zaštite i očuvanja ćiriličkog pisma kao matičnog pisma.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.