Ministar civilne odbrane: Građani Švedske da budu spremni za potencijalni rat

0

Ministar civilne odbrane Švedske Karl-Oskar Bulin pozvao je građane da budu spremni za potencijalni rat. Na konferenciji o nacionalnoj bezbijednosti on je poručio da „prije svega želi ne da utiče na strah (Šveđana), već na to kako shvataju situaciju“.

„Pokušavam da otvorim vrata, koja su za mnoge Šveđane zatvorena, možda, cijelog života“, prokomentarisao je on, dodajući da se sada postavlja pitanje: „Ko ste vi, ukoliko počne rat?“

Glavnokomandujući švedske vojske Mikael Bjuden potvrdio je za „TV4“ da je situacija postala veoma ozbiljna, prenose „RIA Novosti“.

„Sada govorimo o prelasku sa riječi i razumijevanja na djelo“, izjavio je on.

Ipak, bivši saradnik CIA Rej Makgovern nedavno je poručio da, iako različiti evropski zvaničnici govore da se treba pripremiti za prijetnju koja može doći iz Rusije, u realnosti „nema apsolutno nikakvih naznaka da Rusija želi nešto više“ od toga da ostvari svoje ciljeve (u zoni SVO), odnosno, da se uvjeri u to da je „Ukrajina neutralna, da u njoj nema ofanzivnog oružja, i da tamo postoji tampon zona koja Zapadu neće dozvoliti da se puca na ljude Donbasa“.

Švedska, podsjetimo, još nije članica NATO-a, iako to želi da bude. Država aktivno radi na tom polju, a podršku joj pružaju i SAD.

Američki državni sekretar Entoni Blinken prije svega nekoliko dana je poručio da se Vašington zalaže za što skoriju ratifikaciju dokumenta o ulasku Stokholma u Alijansu, budući da bi to „bilo korisno za sve saveznike“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.