Milović – Radman: Crna Gora ima snažnu podršku Republike Hrvatske u procesu integracije naše države u EU

0

Crna Gora ima snažnu podršku Republike Hrvatske u procesu integracije naše države u EU, zaključak je sastanka ministra pravde Crne Gore, Andreja Milovića, i Gordana Grlića Radmana, ministra vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.

“Odnosi moraju biti temeljeni na dobrosusjedstvu dvije zemlje, čemu znatno doprinosi stav zvaničnog Zagreba da u ispunjavanju evropskih zadataka treba pojedinačno mjeriti učinak svake zemlje, a naš učinak na tom planu je najveći od svih zemalja koje apliciraju za članstvo u EU“, kazao je Milović.

Milović i Grlić Radman saglasni su u ocjeni da su odnosi između Crne Gore i Hrvatske veoma dobri, da ih karakteriše redovan politički dijalog i česti susreti zvaničnika dvije države na svim nivoima. Odnose dvije zemlje, rečeno je na sastanku, prožima i zajednička evropska i evroatlantska persprektiva. Sve to, po ocjeni ministara, predstavlja odličan temelj za unapređenje i intenziviranje odnosa dvije države u svim oblastima od obostranog interesa.

„Za nas je od fundamentalne važnosti saradnja u EU integracijama. Hrvatska je jedini naš susjed koji je članica EU. Njeni dosadašnji uspjesi i iskustva na tom planu su ozbiljan podstrek i inspiracija za zahjtevne reforme i zadatke koji su pred nama“, ocijenio je Milović.

On je naglasio da Crna Gora preduzima snažne korake na polju procesuiranja ratnih zločina jer, kako je istakao, nove generacije moraju nesmetano sarađivati, a jedini ispravan put za to jeste individualizacija ratnih zločina kako bi se dokinula svaka loša percepcija kolektiviteta.

Zajednički stav dva ministra je da neriješena pitanja dvije zemlje žele da rješavaju kroz bilateralni dijalog i direktnu komunikaciju, vodeći se principima prijateljstva, dobrosusjedstva i strateškog partnerstva u evroatlantskim integracijama.

Milović se nalazi u zvaničnoj posjeti Republici Hrvatskoj, povodom učešća na međunarodnoj konferecniji „Budućnost proširenja EU: pravosuđe i temeljna prava“, gdje je ostvario niz veoma važnih bilateralnih susreta od kojih je susret sa hrvatskim ministrom vanjskih i evropskih poslova svakako jedan od najvažnijih.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.