Milović: Formiranjem 44. Vlade prioritetan cilj države ponovo postalo članstvo u EU

0

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) je, od formiranja 44. Vlade, ponovo prioritetan cilj države, saopštio je ministar pravde Andrej Milović, dodajući da imaju ambicioznu agendu kada je riječ o ispunjavanju svih obaveza iz pregovaračkog procesa.

On je, na međunarodnoj konferenciji „Budućnost proširenja EU“, koja se danas i sjutra održava u Zagrebu, izjavio da bez pune integracije Crne Gore i ostalih zemalja zapadnog Balkana u EU nema stabilnosti i napretka u tom regionu.

“Ali ni napretka ni budućnosti za EU, ako je njen strateški cilj ekonomsko i političko integrisanje cijelog prostora Evrope i stvaranje čvrste zajednice evoprskih država”, rekao je Milović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, Milović je rekao da je punopravno članstvo Crne Gore u EU od formiranja 44. Vlade opet prioritetan cilj države, i opredjeljenje koje nema alternativu.

„Nova Vlada ima vrlo ambicioznu agendu kada je riječ o ispunjavanju svih obaveza iz pregovaračkog procesa”, istakao je Milović.

On je kazao da je Crna Gora de facto najdalje odmakla u procesu pregovora sa EU, što potvrđuju signali koje dobijaju sa važnih partnerskih adresa.

“Zbog toga smatramo da zaslužujemo punu podršku na putu evropskih integracija, kako najbližeg susjeda iz EU – Hrvatske, koja podržava temeljno načelo individualnih zasluga, tako i ostalih članica Unije“, rekao je Milović.

Iz Ministarstva pravde su naveli da se, kada je riječ o reformi pravosuđa, radi na izmjenama i dopunama preko deset zakona i zakonika.

Oni su kao najznačajnije istakli izmjene zakona o Sudskom savjetu i sudijama, o državnom tužilaštvu, o Specijalnom državnom tužilaštvu, o sprječavanju korpucije i o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

“Ministarstvo pravde aktivno radi i na osnivanju Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije, pranja novca i ratnih zločina, što je naišlo na razumijevanje i posebne pohvale naših partnera”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.