Milovi satovi i dalje enigma: Đukanović zna koliko je časova, a ASK?

0

Agencija za sprječavanje korupcije tvrdi da nije dostavljen nijedan materijalni dokaz o skupoj kolekciji satova bivšeg šefa države Mila Đukanovića.

To je odgovoreno “Vijestima” iz institucije kojom rukovodi Jelena Perović.

Upravni sud Crne Gore naložio je Agenciji, drugi put za dvije godine, da odluči po inicijativi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) protiv bivšeg predsjednika Đukanovića zbog neprijavljivanja milionski vrijedne kolekcije satova.

Za to su ostavili rok od 30 dana, koji je istekao 21. oktobra.

Iz Agencije tvrde da MANS nije mogao biti stranka u postupku, ali da “i pored toga, Agencija u konkretnom slučaju sprovodi dokazne radnje u cilju provjere navoda iz prijave”.

“…Jer nijedan materijalni dokaz nije pružen. Nakon ocjene prikupljenih dokaza, odluka će biti donijeta u zakonskom roku”, istakli iz Agencije, ali ne preciziraju o kojem propisu je riječ.

Upravni sud je u prvoj odluci iz 2021. naložio Agenciji da donese novo, zakonito rješenje, što ta institucija do danas nije uradila.

Sud je utvrdio da je inicijativa MANS-a odbačena, a da postupak nije ni sproveden, a da se Đukanović nije ni izjasnio u vezi sa kolekcijom satova.

Rokovi koje Agencija sada pominje mogu se odnositi na to da, prema Zakonu o sprječavanju korupcije, funkcioner ima 15 dana da se izjasni o navodima iz inicijative o pokretanju postupka od dana prijema zahtjeva.

“Ovlašćeni službenik, u roku od 15 dana od okončanja postupka dostavlja obrazloženi predlog odluke direktoru Agencije. Direktor Agencije je dužan da, u roku od osam dana od dana dostavljanja predloga, donese odluku o tome da li je javni funkcioner povrijedio odredbe zakona koje se odnose na sprečavanje sukoba interesa u vršenju javnih funkcija, ograničenja u vršenju javnih funkcija, poklone, sponzorstva i donacije i izvještaje o prihodima i imovini javnih funkcionera”, stoji u Zakonu o sprečavanju korupcije.

“U svakom slučaju, ‘stranka’ u postupku je imala pravo da zatraži da Upravni sud odluči o ovoj upravnoj stvari, te Agencija ne stoji nikome na putu da vrši svoja zakonska ovlašćenja”, tvrde iz Agencije.

Milovac: Nije tačno da Agencija sprovodi radnje iz svoje nadležnosti

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac poručuje da “nije tačno da Agencija sprovodi radnje iz svoje nadležnosti”.

“Da je tako, odluku o imovini Đukanovića bi imali još prije dvije godine, kada je Upravi sud prvi put od Agencije zatražio da na zakonit način to uradi. Činjenica da su odbili da Upravnom sudu dostavi spise predmeta, kako bi sud donio odluku u meritumu, govori da Agencija i te kako ‘stoji na putu’ onih koji u ovoj državi žele da se bore protiv korupcije”, poručio je Milovac.

Prema njegovim riječima, u posljednih nekoliko godina rada ove institucije “imali smo prilike da vidimo da se više truda i vremena ulaže u kreativno tumačenje zakona, kako bi se pojedinci izuzeli iz njegove primjene”.

“…Nego što je, osim nagomilavanja statističkih podataka, Agencija bilo kakva prepreka za javne funkcionere koji su imali namjeru da sakriju imovinu. Bilo da se radi o neprijavljenim putovanjima, poput onih Đukanovića i Dritana Abazovića, ili imovini koja je stečena novcem koji nije prijavljen kao zvanični prihod, javni funkcioneri u mandatu Jelene Perović mogu da nastave da se relaksirano ponašaju prema zakonskoj obavezi da tačno i blagovremeno prijavljuju svoju imovinu”, naglasio je Milovac.

Ispod „radara“ prošli i Lazovići, Medenica, Čađenović…

Istakao je da su neobjašnjive promjene u imovini prvi od “crvenih alarma” koji ukazuju na sumnju da je neki javni funkcioner uključen u korupciju ili vršenje drugog krivičnog djela koje ima za posljedicu sticanje prihoda na nezakonit način.

“Tako su ispod ‘radara’ ASK-a i Perovićeve prošli i Lazovići i Medenica, Čađenović i svi ostali javni funkcioneri čiju je imovinu MANS prethodnih godina istraživao, a koji se danas nalaze na optužnicama za organizovani kriminal”, precizirao je direktor Istraživačkog centra MANS-a.

Optuženi biznismen Duško Knežević je 2019. dostavio fotografije sa satovima Đukanovića, za koje je tvrdio da vrijede 1,5 miliona evra. Naveo je da je riječ o “patek philippe sky moon tourbillon” vrijednom 1.350.000 dolara, “breguet tourbillon perpetual calendar 3795pr/1e/9v6 od 185.808 dolara…

Agencija je, odgovarajući na pitanja “Vijesti”, otvorila i pitanje ko su stranke u upravnom postupku.

“Nadamo se da će, podstaknuta Vašim pisanjem, i struka zauzeti stav, kao što je to kroz svoj rad učinila Agencija. Stranka u upravnom postupku je, prema zakonskoj formulaciji, ‘fizičko ili pravno lice na čiji zahtjev je pokrenut upravni postupak, o čijim pravima, obavezama ili pravnim interesima se upravni postupak vodi po službenoj dužnosti ili koje, radi zaštite svojih prava ili pravnih interesa”, a posebno naglašavamo riječ ‘svojih’, ‘ima pravo da učestvuje u postupku’”, stav je Agencije.

„Agencija godinama odbija da izvrši pravoznažne presude Upravog suda“

Milovac, s druge strane, kaže da Agencija ulaže ogromne napore da “po svaku cijenu opstruira borbu protiv korupcije, a slučaj sa imovinom bivšeg predsjednika Đukanovića i činjenica da je Agenicija odbila, ne samo da sprovede odluku Upravnog suda, nego i da dostavi spise predmeta kako bi se donijela odluka u meritumu – najbolja su potvrda za to”.

“Agencija pod vođstvom direktorice Jelena Perović već godinama odbija da izvrši pravoznažne presude Upravog suda i to upravo u onim slučajevima na osnovu kojih u izvještajima Evropske komisije u kontinuitetu dobijamo ocjene da je rad te institucije selektivan i pristrasan, te da je potrebno raditi na slučajevima visokih javnih funkcionera”, dodaje Milovac.
Fali i posebni izvještaj nakon nasljedstva?

Provjeriće kada je Đukanović naslijedio trećinu stana i vikendice, ali i ušteđevinu od 33.000 evra

Iz Agencija su odgovorili i da će provjeriti kada je okončan ostavinski postupak, nakon kojeg je Đukanović naslijedio trećinu stana i vikendice, ali i ušteđevinu od više od 33.000 evra.

Prema Zakonu, funkcioner je dužan da u roku od 30 dana od promjene imovine veće od 5.000 evra dostavi poseban izvještaj.

Prema podacima sa sajta Agencije, Đukanović to nije uradio.

Iz njegove kancelarije saopšteno je da su promjene u izvještaju koji je dostavio u oktobru nastupile “kao rezultat nedavnog ostavinskog postupka nakon smrti majke”.

“Agencija, po službenoj dužnosti, vrši provjeru izvještaja o prihodima i imovini bivšeg javnog funkcionera Mila Đukanovića, tokom koje će, između ostalog, biti utvrđene i okolnosti na koje se Vaše pitanje odnosi”, odgovorili su iz Agencije.

Đukanović je izvještaj po odlasku sa funkcije trebalo da dostavi najkasnije do kraja juna, ali je to učinio 11. oktobra.

Iz Agencije su ranije objasnili da je od njih prethodno tražio mišljenje, a da je imovinski izvještaj dostavio tek nakon što je dobio odgovor te institucije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.