Mladen Mikijelj

Miletić: Udar na Fica nije samo udar na demokratiju Slovačke i Slovačku kao državu, nego i na evropski poredak

0

Premijer Slovačke Robert Fico upucan je juče u atentatu u Handlovi posle sastanka kabineta. On je ranjen sa pet hitaca i hitno je prevezen u lokalnu bolnicu, odakle je helikopterom prebačen u bolnicu u Banjsku Bistricu. Operacija je trajala nekoliko sati, a prema najnovijim informacijama premijer trenutno nije životno ugrožen.

Napad se dogodilo nešto pijre 15 sati, kada je premijer prišao grupi ljudi koja ga je tamo čekala, a napadač je navodno 71-godišnji Juraj C. iz Levica, koji je priveden neposredno nakon napada.

Prof. dr Dejan Miletić, predsjednik Centra za proučavanje globalizacije, smatra da je motiv pokušaja atentata na premijera Slovačke, političke prirode.

„Teško je ovdje izbjeći političku konotaciju atentata, ali kada analiziramo i rekciju obezbeđenja i svega što se dešavalo, vrlo je čudno sve. Pet metaka je ispaljeno na njega, nije moguće da nisu uspjeli da ga zaštite. Ja nisam profesionalac u toj sferi, ali vidim dosta propusta i neobjašnjivih dešavanja -rekao je Miletić, pa dodao:

„Robert Fico je došao u četvrti premijerski mandat i vrlo jasno je rekao da neće finansirati rat u Ukrajini, kao i da smatra da treba zaustaviti taj konflikt, a ne na dalju stimulaciju“ -rekao je Miletić.

Miletić dodaje da je ovo udar na demokratiju cijele Evrope.

„Udar na Fica nije samo udar na demokratiju Slovačke i Slovačku kao državu, nego i na evropski poredak. Narod je želio Frica baš na tom mjestu, sve drugo je nametanje nekog drugog razmišljanja i kršenje volje naroda – dodao je Miletić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.