Milatović u Holandiji: Evroatlantska orijentacija zemalja Zapadnog Balkana mora biti sačuvana, to je ključni preduslov prosperiteta regiona

0

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović jutros se u kraljevskoj palati u Hagu sastao sa holandskim kraljem Viljemom-Aleksanderom, čime je otpočeo radnu posjetu toj zemlji.

U otvorenom i srdačnom razgovoru potvrđeno je snažno prijateljstvo i istaknut značaj prve posjete na ovako visokom nivou kojom je otvoreno novo poglavlje u odnosima dvije države.

Milatović je holandskog kralja upoznao sa aktuelnim prilikama u zemlji, te ukazao na najvažnije spoljnopolitičke prioritete naše države i pozvao ga da posjeti Crnu Goru.

Tokom boravka u Hagu, predsjednik Crne Gore je imao sastanak i sa premijerom Markom Ruteom tokom kojeg su konstatovani odlični i saveznički međudržavni odnosi.

Tom prilikom, on je ukazao na značaj podrške Holandije našem evropskom putu, izrazivši očekivanje da će Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu do 2028. godine postati punopravna članica Unije.

Podsjetio je na rezultate koje je Crna Gora ostvarila na polju jačanja vladavine prava i nezavisnosti institucija što, kako je naveo, pokazuje spremnost države da napravi značajne korake u cilju ubrzanja evropskog integracionog procesa.

Takođe, na sastanku je naglašena važnost intenzivne saradnje koju Crna Gora i Holandija ostvaraju u okviru NATO-a u uslovima važnim za širu, globalnu bezbjednost.

Milatović je poručio da evroatlantska orijentacija zemalja Zapadnog Balkana mora biti sačuvana i dodatno ohrabrena, imajući u vidu da je to ključni preduslov dugoročne stabilnosti i prosperiteta regiona.

Holandski premijer Mark Rute je pohvalio napredak koji je naša država postigla u procesu evropskih integracija, ponovivši da Holandija ostaje snažan partner Crne Gore na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Obostrano je iskazan interes za unaprjeđenje ekonomske saradnje, naročito u energetskom sektoru i turizmu, a kao preduslov je navedena bolja avio povezanost, što će biti tema budućih razgovora predstavnika dvije zemlje.

Tokom posjete Holandiji predsjednik Milatović se sastao i sa predsjednikom Senata Janom Antonijem Brujinom, predsjednikom Predstavničkog doma Martinom Bozmom, članovima Odbora za spoljnu politiku i EU, kao i sa predstavnicima holandske privrede.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.