Milatović sa ambasadorima zemalja članica EU: Crna Gora počela proces imenovanja u pravosuđu, važan korak u vladavini prava

2

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović razgovarao je sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom završetka španskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Sastankom su predsjedavali ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i, u ime španskog predsjedavanja EU, ambasador Španije Raul Bartolomeo Molin.

Milatović je diplomate upoznao sa pozitivnim pomacima koje je naša zemlja napravila u prethodnom periodu.

„Crna Gora je dobila proevropsku Vladu, a postizanjem konsenzusa političkih subjekata započet je proces imenovanja u pravosuđu, što je važan korak u oblasti vladavine prava“, rekao je Milatović.

On je istakao da je potrebno zaokružiti proces imenovanja u pravosuđu u najskorijem roku i nastaviti sa sprovođenjem važnih reformi u poglavljima 23 i 24.

Predsjednik je ukazao i na potrebu ratifikacije sporazuma iz Berlinskog procesa, kao jednog od prioriteta novog saziva Parlamenta.

On je dodao da bi, prateći započetu reformsku dinamiku, pozitivan signal bilo organizovanje međuvladine konferencije i usvajanje IBAR-a od strane EU u prvoj polovini naredne godine.

Milatović je podsjetio da je Crna Gora najdalje odmakla u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, i da uz nastavak reformi i ispunjavanje mjerila u procesu pridruživanja, postoji realna mogućnost da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja 2026. godine.

Predsjednik Crne Gore zahvalio je državama članicama Evropske unije što zagovaraju sistem evropskih integracija baziran na zaslugama, i zatražio dalju podršku evropskih partnera na evropskom putu Crne Gore.

2 Comments
  1. Mladen komentariše

    Od EU nema ništa. Oni će se raspasti vrlo brzo. Mi da napustimo tu agendu evro integracija. To je iluzija. EU ima toliko problema da bi i pored toga da sve brzo ispunimo obaveze oni nas neće primiti. Tako da se okrenemo mi sebi i svojem pravnom uredjenju. Da se ulaže više u obrazovanje mladih i da se ti mladi onda podstiču da rade u svojoj zemlji biznis. To je budućnost a ne EU koja propada.

  2. Q komentariše

    Moze li Milatović bar jedan dan bez njih ?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.