Milatović: EBRD može biti ključni partner u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata

0

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović priredio je u Rezidenciji na Cetinju radni doručak za predsjednicu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odile Renaud-Basso i članove njene delegacije.

Milatović je naglasio da je EBRD naš ključni strateški partner u kreiranju održive ekonomije i posebno istakao važnost njihove ekspertske podrške i povoljnih uslova za kreditiranje nastavka izgradnje autoputa, ali i svih drugih velikih i izazovnih infrastrukturnih projekata.

Tokom razgovora, predsjednik je predstavnike EBRD-a upoznao sa rezultatima koje je Crna Gora postigla u prethodnom periodu na polju vladavine prava i nezavisnosti institucija što, kako je ocijenio, otvara prostor za dalje inteziviranje investicionog ciklusa u našoj zemlji.

Dodao je da upravo uz podršku partnera iz EBRD-a naša administracija unaprjeđuje svoje kapacitete i priprema se za što bolje iskorištavanje pristupnih fondova EU.

Milatović je ukazao na značajne potencijale koje Crna Gora ima na polju obnovljivih izvora energije, naglasivši da postoji interesovanje međunarodnih investitora, posebno za solarnu energiju koja, kako je kazao, do sada u našoj zemlji nije u potpunosti iskorištena.

Predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso izrazila je podršku našoj državi u daljem sprovođenju reformi i privlačenju stranih investicija u pravcu pridruživanja EU u skladu sa strateškim prioritetima EBRD-a, koji uključuju plan zelene tranzicije, poboljšanje kapaciteta privatnog sektora i povezanosti, uključujući prekogranični transport, energetiku i digitalnu povezanost.

Sagovornici su saradnju Crne Gore i EBRD-a ocijenili kao odličnu i sadržajnu, podsjetivši na brojne zajedničke projekte koji su u prethodnom periodu realizovani u našoj državi.

Takođe, Milatović je ukazao na doprinos EBRD-a u smislu jačanja konkurentnosti naših malih i srednjih preduzeća i istakao važnost da uz podršku EBRD-a u najskorijem roku dođe do uspostavljanja kreditno-garantnog fonda.

Na kraju, on je poručio da Crna Gora ima veliku razvojnu šansu na polju zelene tranzicije, za šta je zatražo podršku EBRD-a i u narednom periodu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.