Milanović: Ako se Ustavni sud usudi da poništi izbore, to će biti državni udar

0

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas da se neće obazirati na upozorenje Ustavnog suda Hrvatske da ne smije da učestvuje u izbornom procesu i da će, ukoliko se taj sud, kako je rekao, usudi da poništi izbore, to biti „državni udar“.

Milanović je na Plitvicama ponovio da se upozorenje Ustavnog suda ne odnosi na njega jer nije riječ o odluci, prenijela je Hina.

On je naveo da Ustavni sud može da „unese veliki nered u Hrvatskoj“ i dovede do, kako je naveo, onoga što hrvatski premijer Andrej Plenković već godinama radi, a to je „sluđivanje“.

Milanović je zakazao parlamentarne izbore u Hrvatskoj za 17. april, nakon raspuštanja hrvatskog parlamenta 14. marta.

On je najavio da se kandiduje kao nezavisni i nestranački kandidat na listi Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP).

Parlamentarni izbori su prvobitno bili planirani za jesen, ali je vlada odlučila da ih održi prije izbora za Evropski parlament u junu.

Ustavni sud Hrvatske upozorio je 18. marta da aktuelni predsjednik Zoran Milanović ne smije da bude kandidat za poslanika kao nezavisni kandidat, niti kandidat za predsjednika Vlade bilo koje političke opcije, kao ni da na bilo koji način učestvuje u izbornoj kampanji.

Takođe, Ustavni sud je naveo da Milanović, ukoliko želi da se kandiduje mora da podnese ostavku na funkciju šefa države, nakon čega dužnost predsjednika preuzima predsjednik sabora, a da izbori za predsjednika moraju biti održani u roku od 60 dana.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.