Micotakis uputio upozorenje: Nova makedonska Vlada da koristi ime države Sjeverna Makedonija

0

Premijer  Grčke Kirijakos Micotakis uputio je upozorenje vladajućoj makedonskoj partiji VMRO-DPMNE da prestane sa provokacijama i da u potpunosti poštuje Prespanski sporazum koji predviđa naziv države „Sjeverna Makedonija“.

– Želim da pošaljem poruku upozorenja novoj vladi, da poštuje centralnu odredbu Prespanskog sporazuma, da koristi naziv Sjeverna Makedonija, inače će stvoriti problem, ne u odnosima Grčke i sjevera Makedonije, već i Evrope i Sjeverne Makedonije – rekao je on u intervjuu za grčki javni servis ERT.

On je podsjetio na osuđujuće izjave koju su predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel uputili novoizabranoj predsednici Sjeverne Makedonije Gordani Siljanovskoj-Davkovoj zato što nije upotrebila ustavni naziv zemlje Sjeverna Makedonija tokom ceremonije polaganja zakletve.

– Bilo je osuda i predsjednice Komisije i predsjednika Savjeta i Sjedinjenih Američkih Država. Tako da će, vjerujem, biti izvršen sveukupni pritisak na rukovodstvo Sjeverne Makedonije…Apsolutno ćemo jasno staviti do znanja da se nikakav napredak na ovom putu, dugom putu Skoplja ka Evropi, ne može postići bez apsolutnog poštovanja Prespanskog sporazuma o pitanju imena – upozorio je Micotakis.

Skoplje i Atina potpisali su 2018. godine Prespanski sporazum o promjeni imena iz Makedonija u Sjeverna Makedonija, čime je završen dugogodišnji spor i otvoren put Makedoniji da se integriše u EU.

Sporazum je potpisao bivši premijer Zoran Zaev, a naredna Vlada Dimitara Kovačevskog ispoštovala je odredbe sporazuma.

Sporazumu s Grčkom protivi se VMRO DPMNE, koja je na predsjedničkim i parlamentarnim izborima 24. aprila i 8. maja odnijela ubjedljivu pobedu, dok su njeni čelnici u više navrata izjavljivali da će u internoj i međunarodnoj komunikaciji koristiti stari naziv države.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.