Meloni: Prerano je davati odgovor u vezi sa drugim mandatom Ursule fon der Lajen

0

Prerano je davati odgovor u vezi sa mogućnošću drugog mandata predsjednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen, izjavila je u danas italijanska premijerka Đorđa Meloni, prenosi agencija Rojters.

Ona je to kazala gostujući na Radiju 102,5 RTL gdje je komentarisala ishod evropskih parlamentarnih izbora.

Ona je dodala da su rezultati glasanja pokazali da Evropa treba da sprovodi pragmatičniju politiku i da će Italija imati fundamentalnu ulogu.

Glavna kandidatkinja Evropske narodne partije (EPP) za predsjednika EK Ursula fon der Lajen najavila je sinoć u Briselu, poslije izbora za Evropski parlament (EP), da će se obratiti socijaldemokratama i liberalima kako bi nastavili rad na jačanju Evrope.

Poslije objavljivanja druge projekcije sastava novog saziva EP, prema kojoj je EPP osvojila najviše glasova na izborima, a krajnje desne partije znatno ojačale, Fon der Lajen, predsjednica EK i u prethodnih pet godina, rekla je novinarima da i njena grupa i socijaldemokrate i liberali „žele stabilnu i snažnu Evropu iako se možda razlikuju po nekim pitanjima“.

Prema najnovijoj projekciji objavljenoj u EP, EPP i socijaldemokrate (S&D) ostaju dominantne snage u zakonodavnom tijelu EU. Treće mjesto zauzela je liberalna grupa Obnovimo Evropu, a slijede dve krajnje desne grupe, Evropski konzervativci i reformisti (ECR) i Identitet i demokratija (ID). Zelene i regionalne partije i stranke umjerene ljevice, okupljene u grupi Zeleni/Evropski slobodni savez (Zeleni/EFA), najveći su gubitnici izbora jer su izgubile priličan broj mandata.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.