Meloni: Italija se sjeća otmice i ubistva Alda Mora

0

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas, na obilježavanju 46. godišnjice od kada je ekstremna ljevičarska organizacija „Crvene brigade” otela lidera demohrišćana i bivšeg italijanskog premijera Alda Mora i ubila pet policajaca koji su bili u njegovoj pratnji, da Italija mora da pamti i poštuje žrtve kako se ti zločini ne bi nikada ponovili.

Meloni je rekla da se Italija danas sjeća njih i svih žrtava tog dramatičnog perioda italijanske istorije da se te, kako je navela, mračne godine nikada ne vrate, prenijela je ANSA. Pripadnici „Crvenih brigada” oteli su premijera Mora u Ulici Fani u Rimu 16. marta 1978. godine i ubili su ga 54 dana kasnije, 9. maja. Moro je 16. marta 1978. godine krenuo u parlament da bi formirao novu vladu, prvi put zasnovanu na sporazumu demohrišćana i sve jačih komunista, ali su ga u tome spriječili pripadnici „Crvenih brigada koji su ga oteli.

Ta organizacija je preuzela odgovornost za otmicu dan kasnije.

„Crvene brigade” su nakon otmice u više navrata slale svoje zahtjeve vladi, ucjenjujući je Morovim životom. Vladajući demohrišćani su, međutim, uporno odbijali pregovore. Moro je pronađen mrtav u automobilu u rimskoj ulici Kaitani, koja je, simbolično, na pola puta između štaba demohrišćana i komunista.

Prospero Galinari, koji je sa 11 metaka ubio Mora, kasnije je uhapšen i osuđen. U jednom stanu u Milanu, koji je bio baza „Crvenih brigada” u vrijeme otmice, slučajno je 1990. godine nađeno sklonište u kojem je bilo 400 fotokopija pisama za koja je utvrđeno da ih je pisao Moro tokom zatočeništva, prenosi Tanjug.

(Politika)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.