Medvedev: Današnji svijet je došao do tačke bez povratka, neophodno je naći osnovu za rješavanje protivrječnosti koje su usijane do krajnjih granica

0

Današnji svijet ne samo da se radikalno promijenio, već je došao do tačke bez povratka, neophodno je naći osnovu za rješavanje protivrječnosti koje su usijane do krajnjih granica, izjavio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

„Svijet danas nije samo radikalno drugačiji, nego inače. Nažalost, on je suštinski došao do tačke bez povratka i pravni sistem zajedno sa njim. Naš zajednički cilj je učiniti sve kako bi se našao osnov za rešavanje suprotnosti koje su usijane do krajnjih granica“, rekao je Medvedev na plenarnoj sjednici Peterburškog međunarodnog pravnog foruma.

On je najpodesnijom osnovom za to nazvao „svijest i afirmaciju vrijednosti međunarodnog prava, koje smo dužni da čuvamo u svjetskim razmjerama“.

Međutim, on je istakao da Zapad pokušava da zamijeni međunarodno pravo surogat konceptom „poredak, zasnovan na pravilima“, a to je neodrživa, antipravna konstrukcija.

Medvedev je istakao da zemlje koje su u prijateljskim odnosima sa Rusijom treba da izgrade zajedničke pravne institucije. Prema njegovim riječima, neophodna su odlučna dejstva svjetske zajednice kako bi se iskorijenile savremene kolonijalne prakse.

„Ako Zapad ne priznaje ravnopravnost svih država, onda samo mehanizmi međunarodnog prava mogu postati univerzalni protivotrov njegovom diktatu“, ocijenio je zvaničnik.

On je dodao da treba izraditi mehanizam za isplatu kompenzacija za zločine tokom kolonijalnog perioda.

Medvedev je takođe prokomentarisao da su sankcije protiv Rusije lukava i smišljena igra Sjedinjenih Američkih Država protiv interesa Evropske unije, što su počeli da shvataju i u EU, naročito obični građani. On je poručio da je rešavanje sukoba u Ukrajini moguće samo pod uslovom da Zapad ukine sve sankcije Rusiji.

Pored toga, Medvedev je naglasio da zapljena državne imovine u određenim uslovima može biti okvalifikovana kao agresija, pa čak i da postane casus belli, jer kao odgovor na to država može da iskoristi pravo na individualnu kolektivnu samoodbranu.
„Apelujemo na sve odgovorne članove međunarodne zajednice da se usprotive flagrantnom kršenju međunarodnog prava, da se uzdrže od podrške i priznavanja takvih zločina, kako bi se izbeglo dalje optuživanje za saučesništvo“, kazao je on.

On je dodao da je potrebno ubrzati usvajanje interne odluke o formiranju registra štete pričinjene Rusiji.

Medvedev je naglasio da će ukaz ruskog lidera Vladimira Putina o zapljeni američke imovine uticati na značajnu količinu aktiva i biće bolan udarac.

Poručio i da mirovna inicijativa o Ukrajini koju je iznio Vladimir Putin hitnog karaktera, kao i da će se naknadni pregovori  odvijati u uslovima koji će biti gori po Ukrajinu.

Medvedev je potvrdio da Rusija ne namjerava da napada Zapad.

Pored toga, on je primijetio da su zapadne zemlje očigledno umiješane u ukrajinski sukob, bez razloga za to, jer njima niko ne prijeti.

On je zaključio da zapadne zemlje treba da snose moralnu i pravnu odgovornost za umiješanost u ukrajinski sukob.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.