Medvedev: BRIKS izaziva ljubomoru, pa čak i mržnju u zemljama takozvane zlatne milijarde

0

BRIKS je postao danas organizacija od ugleda, gdje mnoge zemlje žele da uđu, zato izaziva ljubomoru, pa čak i mržnju u zemljama takozvane zlatne milijarde, rekao je zamjenik predsjednika Savjeta bezbijednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

„Samo se dobro sejćam vremena kada su BRIKS predstavljali četiri lidera koji su sjedjeli na sofi. Bar je tako bilo 2008, 2009. godine. Tada je još bio BRIK. Zatim se pojavila Južna Afrika. A sada je to punopravna organizacija kojoj države aktivno nastoje da se pridruže“, rekao je on, napominjući da je BRIKS postao ugledna organizacija, „alternativa tim istim zapadnim savezima“.

Prema riječima Medvedeva, „ovo, naravno, izaziva izvejsnu ljubomoru, pa čak i mržnju u zapadnom svijetu, kako se ponekad kaže, kod zlatne milijarde“.

Punopravni članovi asocijacije BRIKS su: Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, Egipat, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Etiopija. Još oko 30 zemalja želi da sarađuje sa BRIKS-om u nekom formatu.

Predsjedavanje BRIKS-om prešlo je na Rusiju 1. januara 2024. godine, trajaće do kraja godine i obuhvata više od 250 događaja koji imaju širok spektar tema. Glavni događaj biće samit BRIKS-a u oktobru 2024. godine u Kazanju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.