Medojević za BORBU povodom 21. maja: Crna Gora je „failed state“! Djeco, bježite odavde i ne okrećite se!

10

Piše: Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta

Hitler je došao na vlast u Njemačkoj, upravo na socijalnoj demagogiji, optužujući Jevreje kao bankare i vlasnike medija da su krivi za siromaštvo i bijedu nakon poraza u Prvom svjetskom ratu. Kad su ga Njemci izabrali na izborima, bilo je već kasno. 90 godina kasnije još se nijesu oporavili”

Kao mladi čovjek, 1990 upozoravao je narod na opasnosti i rizike omamljujućih nacionalističkih poziva na rat.

Bio sam u pravu i u teškoj manjini. Ogromna većina je htjela rat. Kao što je mladi komunistički funkcioner Milo Đukanović tada gromopucateljski prijetio Hrvatima :“Da jednom za vazda raskrstimo sa njima!”. Poslije se izvinjavao i ljubio noge Hrvatskim političkim prvacima.

Kao već afirmisani stručnjak za demokratsku tranziciju i reforme, upozorovao sam moju SDP, 1998. godine da ni po koju cijenu ne smijemo prihvatiti neoliberalni model reformi koje je tada promovisao Veselin Napoleonov Vukotić jer će to dovesti do neviđenje pljačke nacionalne imovine, uništenja privrede, strukturne korupcije, kriminalizacije države i strukturnog siromaštva i bijede.

Funkcioneri SDP , Žarko Rakčević, Ramo Bralić i družina su samo ispred sebe vidjeli ogromne mogućnosti da sa pozicija Vlasti postanu milioneri.

I postali su. Crna Gora je postala privatna država braće Đukanović. Opet sam bio u pravu. I u teškoj manjini. Znali su da sam u pravu, ali je ljubav prema vlasti koja donosi milione prevagnula. Danas, 2022. Crna Gora je suočena sa najopasnijom prijetnjom. Socijalnom demagogijom i populizmom. Opasnije od ratova 90-ih. Opasnije od Vesovog neoliberalnog fašizma.

Socijalni populizam i demagogija će, slomiti državu Crnu Goru. Umjesto programa ozdravljenja javnih finansija, strukturnih reformi, štednje i investicija u proizvodnju i izvoz, nekome je palo na pamet da gladnom i siromašnom narodu ponudi novac koji nije zarađen.

Mozda i najveći Rus 20. vijeka Aleksandar Solženjicin, u svom djelu “Rusija u provaliji” kaže: “Porušenu fabriku možeš obnoviti, ali čoveka koji je upoznao ukus nezarađene rublje, nikada nećeš popraviti.”

Tri velike istorijske zablude za 30 godina, ne bi izdržali ni mnogo veći i ozbiljniji narodi od Crnogorskog. Velika Njemačka je pala pod naletom socijalne demagogije i populizma, a malena Crna Gora, bez demokratske tradicije i elite, bila je laka žrtva svakog populizma koji je preko nje prešao: ratnog agresivnog nacionalizma, neoliberalnog bankarskog fašizma i sada socijalnog populizma – Ne treba raditi, samo treba trošiti!

Jedna od mnogih “failed state” – promašenih, neuspješnih država”,

Država je najveći civilizacijski domet neke zajednice.

Dokaz da neki njeni pripadnici mogu živjeti u miru, organizovano, pristojno, poštovati pravila, zajednički se braniti od neprijatelja, jedni drugima pomagati, biti solidarni i empatični, stvarati bogatstva, pomagati slabima, graditi zemlju, čuvati lično i nacionalno dostojanstvo. Države nastaju i nestaju. Nacije nastaju i nestaju. To nije nikava datost niti obavezan poredak stvari. Za državu se bori. I država se čuva. Jedna generacija bi trebalo da je ostavi svojim potomcima makar malo bolju, bogatiju, sređeniju nego što su je dobili od svojih predaka.

Foto: Obilića poljana, Cetinje, 1910

 

U posljednjih 30 godina ova generacija uspjela sve da upropasti.

Tri puta. Na svakoj istorijskoj rakrsnici mi smo promašili. Umjesto demokratske tranzicije i mirne disolucije komunističke SFRJ, mi smo izabrali nacionalizam i rat.

Umjesto države blagostanja mi smo izabrali neoliberalni korporativni fašizam.

Umjesto ozbiljnog programa oporavka i ozdravljenja države i privrede, mi smo izabrali socijalnu demagogiju i populizam.

Istorija je surova. Rijetko jednoj generaciji daje više šansi i popravnih ispita. Mi smo dobili tri šanse i svaki put smo izabrali pogrešno. Nije do istorije. Do nas je! Nije istorija kriva. Mi smo. Ne zaslužujemo slobodu. Ne zaslužujemo demokratiju. Ne zaslužujemo pravdu. Ne zaslužujemo ekonomiju koja funkcioniše normalno.

Politicka , društvena, preduzetnička, duhovna, kulturna elita je, nakon poraza DPS-a na izborima 30.08.2020.godine, pokazala da, jednostavno ne želi, i pad Đukanovićevog korumpiranog režima.

Pao je DPS, ali ne i bolesni režim. Sistem je preživio. Opšti nedostatak političke volje za radikalne reforme, je logična posljedica nedostatka istorijske svijesti i odgovornosti elite.

Foto: Đukanović i njegove pristalice

 

Elita je ta koja kreira procese, donosi odluke, na osnovu sopstvenog odnosa prema temeljnim vrijednostima na kojima treba da počiva jedna zajednica. Građani, birači, narod nijesu u stanju da artikulišu modele društvenog uređenja i kreiraju pozitivne vizije budućnosti. To je zadatak obrazovane, politički pismene, istorijski odgovorne elite društva. Narod se, o tim pozitivnim vizijama budućnosti, određuje na fer i slobodnim izborima.

Ne možete, vi od naroda očekivati da on kreira model tranzicije, budžetsku, monetarnu, fiskalnu politiku, modele ekonomoskog razvoja, strategije energetike, regionalnog razvoja.

Ne može narod da definiše i kreira javne politike. Posebno ne, kada se društvo nalazi u stanju truleži i raspadanja, kakvo je crnogorsko, poslije 30 godina perverzne tranzicije pod upravom Đukanovića i DPS-a.

Plan za ekonomsku, institucionalnu, političku i socijalnu obnovu zemlje mora da pripremi elita i da ga ponudi narodu na odlucivanje.

Poslije 30 godina orgijanja, epske pljačke, uništenja privrede, privatizacije institucija, kriminalizacije države, taj plan ne može biti jednostavan, bezbolan i bezopasan.

Naprotiv. Ali se mora sporovesti, jer je pacijent zvani demokratska Crna Gora na samrti. Na aparatima. izbor je težak. Radikalna operacija, amputacije, rezovi, vađenje organa, transplantacije ili smrt. Nažalost, aktuelna vladajuća elita je izabrala narkotike.

ilustracija

 

Socijalni populizam i demagogiju. Ako već pacijent umire, a mi nećemo ili ne znamo da ga operišemo i spasimo mu život, dajte mu onda samo anesteziju, malo gasa za smijanje, neka makar uživa u iluziji o zdravlju. Dok traje.

Nakon nacionalističkog ratno-huškačkog ludila 90-ih, neoliberalnog korporativnog bankarskog fašizma 2000-ih, kolac u kovčeg demokratske, normalne i ekonomski održive Crne Gore zabila je ova vlast prihvatajući najopasniju od svih ideologija – Socijalnu demagogiju i populizam.

Crna Gora je, nažalost, pokazala da je najveći reformista Evrope Vaclav Klaus bio u pravu kad mi je rekao da je nemoguće primjeniti sjajni češki model tranzicije u Crnoj Gori, jer u njoj ne žive Česi.

Ja sam posvetio 30 godina borbi za demokratsku, slobodnu, pravnu i pavednu državu Crnu Goru, sa stabilnim institucijama i ekonomijom koja funkcioniše normalno. Nijesam uspio. Zato što u Crnoj Gori živi narod koji ima elitu koja ne dijeli sa mnom iste vrijednosti. Naš narod ne želi uređenu državu u kojoj je sila zakona jača od zakona sile i u kojoj su svi građani jednaki pred zakonom. Sve ove godine sam bio ubjeđen da je ključni problem našeg propadanja i zaostajanja, jedan korumpirani i kriminalni režim koji sprječava neophodne reforme. Sada vidim da to nije bilo tačno.

I nova vlast pokazuje isti otpor prema nužnim strukturnim i radikalnim reformama.

Problem je, dakle, naš mentalni model, kulturni obrazac, mentalitet našeg naroda. Narod ne želi promjene. Elita ne želi da vodi narod. Elita želi da slatkim lažima uspava narod, da bi ga lakše pljačkala. A kad se narod probudi iz anestezije, para nema, elita pobjegla u Luksemburg i Ženevu. Eventualno Dubai. Singapur.

Nema veze, bilo je lijepo dok je dejstvo narkotika trajalo. Mi smo se zaduživali i trošili. Što bi rekla moja braća Zećani : “Jelji, pilji, duvanjili, smijalji se, ljeljek živi”. Neka druga Vlada će morati da vraća dug, otpušta ljude, smanjuje plate i penzije, dijeli bonove za hranu, plijeni kuće i stanove dužnicima. Rika će da se čini. Samo relaksirano. Jeste i biće!“Tako nam je jer smo mi takvi”, kako mudro reče ekspert Krive Vlade za evropske integracije.

10 Comments
 1. Maximus komentariše

  Gotivim ovog tipa. Ali nikada mu ne mogu oprostiti glasanje za himnu cg. To je neoprostivo

 2. Spasoje Crnogorac komentariše

  Bravo! Sve tačno navedeno.

 3. Piljkovic komentariše

  Djeco bjezite odavde jer Medo nije u Vladi!

  1. Gligor komentariše

   Ti si jedno od tih tipičnih goveda o kojima Medo priča i zbog kojih nam je ovako kako je.

 4. Laki komentariše

  Iz rodovsko-plemenske zajednice narod Crne Gore je uleteo u titoizam,i zarazio se Brozomorom( dati ime glavnom gradu Titograd)..I onda sa kapitalizmom isplivali pacovi bez stida..Bez ikakvog porodičnog nasljedja( bez srama),oni najviše vole pare,a od para možda samo više vole vlast.

  1. Kontra Revolucija komentariše

   Pa Medo, i ti si bio jedan deo tog elitnog separatistickog društva !.
   I ti si bio za samostalnu Crnu Goru!.
   No, nije postala samostalna ali zato samoubilacka !.
   Ako si Crnogorac a ne Montenegrin, onda si i Srbin, ali iz tvojih usta to nikad necemo cuti !.
   I ako djeca treba da bjeze onda i od takvih kao tebe, jednog 300% Crnogorca !.

 5. Miloš komentariše

  Danas je 21. maj, praznik u narodu poznat i kao TUĆILDAN, kad svaki đetić slavi svog oca nacije, velikog advokata Enrika Tućila, koji je Donu jednom kazao kako je jedini način da ne bude uhapšen taj da postane preśednik nezavisnog, međunarodno priznatog Negromontea (Crne nam Gore). Od tog velikog čovjeka strašna nas je korona prerano rastavila, ali on danas i sa neba kliče – Sempre Eviva! (Vječan imunitet, Preśedniče!)

 6. ATLAS komentariše

  SVE JE OVO GOLA ISTINA ! CINJENICE POREDJANE HRONOLOSKI ! PAMETNOME – DOSTA ! MEDO JE OPET U PRAVU !

 7. LipaLipa komentariše

  … potpuno pomasena analiza, nista nije stavljeno u odgovarajuci kontekst i sl. … no sto ocekivati od jednog alhoholicara i klovna bivseg rezima (milo), … medo je meksa varijanta zelenskog, bez ikakvih funkcija … i makar privida „vlasti“ i „podrske“ od bilo koga u „svetu“, … par markera, demokratija, ona je najgori oblik vlasti, … jer budale i kreteni te poltroni i konformisti (vecina naroda) uvek izaberu one koji su izabrani od svetske „elite“, … sadasnja situacija u „svetu“ je period budjenja naroda, na sceni „sveta“ padaju maske, … sve politike u koliktivnom zapadu („zlatna“ milijarda) su marionete i psihopate vladara iz senke ili satanista, … kolektivni zapad (preko sto „drzavica“) je klasicni nacizam pa i fasizam … na celu sa US/Britanija ili anglosaksonci, … ne kazem da da CG nema problema da je nezavisna ili sl. … medjutim, ona je nezavisnija od bilo koje „drzave“ u Evropi, … mp.Neacka, ona bre ne moze da se izbori da ugreje (gas) svoj nard i sl. … narod u CG je mnogo svesniji od svih „politicara“ posebno od onih koje je iznjedrila milova tridesetogodisnja „vlast“, … sadasnja marionetska/NATO Vlada je nuzan prelaz ka buducem, … ona je mogucnost da se prodje ispod radara anglosaksa dok se elementarno ne racisti situacija u „svetu“, … znaci, treba sve (narod) gledati otvorenih ociju bez straha i panike, sve analizirati koristiti svest, … sa verom u sebe i svoje zivote, sudbinu i sl. tako se uzdizemo menjamo (uslovno) svoju kolektivnu svest, … cim se svest pojedinaca podigne doci ce do proene „vlasti“ i sl. … naravno da nista nije izgubljeno, uvek smo na vreme da se probudimo i sl. i sl. … na kraju, „analiza“ je klasicno sijanje panike i staha u narodu, posledicno u sluzbi vladara iz senke ili satanista, … aj’ zdravo, …

 8. Q komentariše

  Jedna rečenica drži Crnu goru u ludilu a svi je koriste:“Nato je završena stvar“.Nevjerovatno da nikom nije stalo do slobode.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.