Medojević: Počinje rulet sa penzijama u režiji PES-a! Ukidanjem doprinosa za PIO javne finansije će biti uništene!

0

Lider Pokreta za promjene (PZP), Nebojša Medojević, oglasio se povodom najnovijih najava ministra finansija Novice Vukovića povodom najvaljenih reformi kojima žele da smanje doprinose na teret poslodavaca.

„Veseli Ministar finansija je konačno najavio ono što sam najavio odavno, da ova Vlada ima namjeru da drastično smanji ili ukine doprinose za PIO i da za taj iznos poveća zarade.

Nije slučajno što je ova najsloženija i sa aspekta uticaja na ekonomiju, budžet, tržište rada, javne finansije, socijalni status građana, siromaštvo, najrizičnija reforme povjerena osobi koja je svoje radno iskustvo sticala u kladionicama. Svaka čast svakom poštenom poslu, ali ovdje govorimo o kompetenciji, poznavanju procesa, međusobne zavisnosti između različitih segmenata sistema.“ – kaže Medojević.

On dalje navodi da Vlada, bez ikakve ozbiljne analize efekata, procjena rizika, analize različitih scenarija, swot analiza, testiranja modela, najavljuje smanjenje ili ukidanje doprinosa za PIO i tako najavljuje ukidanje obaveznog penzijskog osiguranja.

„Odluka da se zaposlenima isplaćuje bruto zarada na ruke, a da onda zaposleni sami odlučiju da li će uopšte, kome će i koliko uplaćivati za penzijsko osiguranje, je duboko pogrešna, opasna i visokorizična sa aspekta održivosti postojećeg sistema penzijskog osiguranja, a isplata penzija sa buduće penzionere koji su godinama uplaćivali u Fond PiO , apsolutno neizvjesnim i sa aspekta održivosti i sa aspekta načina obračuna te penzije i njenog iznosa.“ – upozorava Medojević.

Dodaje da je upitno ako je neko uplaćivao 30 godina u Fond PIO , a ne ispunjava starosni uslov, a Vlada ukida obavezno plaćanje doprinosa, kome će ti ljudi plaćati sad svoje dobrovoljne doprinose, i u kom iznosu.

„Da li će plaćati državnom Fondu Pio i koliko? Ili će plaćati privatnim penzionim fondovima. Kolike će biti premije, za reltivno kratki period osiguranja (ako je zaposleni u godinama, oko 60). Stariji zaposleni blizu starosne granice neće biti atraktivni za privatne fondove.“ – smatra lider Pokreta za promjene.

Podsjeća da je već samo podizanje minimalne penzije na 450 evra dovelo do deficita Fonda PiO za prva tri mjeseca od najmanje 60 miliona evra koji su obezbjeđeni iz budžeta.

„Za prva dva mjeseca Fond Pio je troškove isplate penzija od preko 110 miliona evra pokrio sa preko 45 miliona evra dotacija iz budzeta ili 41%.“ – ističe Medoejvić.

Naglašava da Vlada nastavlja da se kocka sa 700 miliona evra godišnjih troškova za isplatu penzija, za čiju isplatu garantuje država.

„Ukidanje izvornih prihoda Fonda PIO značilo bi nove troškove za budžet od 700 miliona evra godišnje. Ne treba biti mnogo pametan pa zaključiti da će PES i ovaj deficit pokrivati novim zaduženjem – od kojeg Spajić uzima milionske provizije.

Ukidanje doprinosa za PIO će polomiti javne finansije, izazvati nelikvidnost privrede, dovesti do porasta nezaposlenosti, povećanja sive ekonomije i rada na crno, povećanju deficita i javnog duga.“ – zaključuje Medojević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.