Mladen Mikijelj

Mediji: Ukrajina klizi u katastrofu

0

Ukrajina klizi u katastrofu zbog nedostatka neophodne podrške Zapada, nestašice municije, gubitaka na bojnom polju i pada morala ukrajinskih vojnika, piše kolumnista magazina Politiko Džejmi Detmer.

„Samo pitajte ukrajinskog vojnika da li i dalje vjeruje da će Zapad podržavati Kijev koliko god bude bilo potrebno“, piše Detmer, misleći na ukrajinskog vojnika u artiljerijskoj jedinici koji je ostao bez granata prije četiri nedelje.

Prema riječima Detmera, dok je gledao reportaže iz Ukrajine tokom prošlog mjeseca, mogao je da vidi, iz desetina intervjua sa političkim liderima, oficirima i običnim građanima, da zemlja klizi u katastrofu“.

„Moral vojnika je sumoran, potkopan neprestanim bombardovanjem, nedostatkom savremenog naoružanja i gubicima na bojnom polju“, naveo je on i dodao da su „u gradovima, stotinama milja od fronta, nestale su gomile mladića“ koji su otišli u vojsku u prvim mjesecima sukoba.

Kako je novinar primijetio, potencijalni regruti koji ispunjavaju uslove za regrutaciju to izbjegavaju i provode dane u noćnim klubovima, a mnogi su i potpuno napustili zemlju.

Detmer dodaje da, iako Vladimir Zelenski kaže da Ukrajina pokušava da pronađe način da se ne povuče, oni koji su se vratili sa fronta priznaju da su ovog ljeta neizbježni novi gubici.

„Jedino je pitanje koliko će oni biti loši“, navodi se u članku.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.