Mladen Mikijelj

Mediji: Bošnjaci planiraju nemire u Potočarima sa ciljem da se drži tenzija do Generalne skupštine UN

0

Nekoliko bošnjačkih udruženja, koja podržavaju i pojedinci iz sarajevskog političkog života planiraju da izazovu nemire pred Generalnu skupštinu UN, prenjela je danas banjalučka televizija ATV dodajući da ova saznanja imaju bezbednosne agencije i da su ona shvaćena maksimalno ozbiljno.
Kako prenosi ova televizija, plan udruženja je da isprovociraju nemire tako što će, kako je navedeno u operativnoj informaciji, oskrnaviti nekoliko spomenika u memorijalnom centru Potočari ne bi li za to optužili Srbe.
ATV piše da je akcija planirana na Uskrs i dva naredna dana, u vrijeme slava.
„Suludi plan predviđa da se drži tenzija sve do sjednice Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da se razmatra rezolucija o Srebrenici i da se konstantno Srbi predstavljaju kao nasilni i spremni na sve. Napad na povratničku kuću u Gacku i sva priča koja se stvara, samo je uvertira za finalizaciju plana po kojem bi vrhunac trebalo da se desi u Srebrenici, odnosno u memorijalnom centru“, navodi se u tekstu.
ATV saznaje da su bezbjednosne agencije preduzele određene mere posle operativnih saznanja o postojanju ovog plana.
Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić izjavio je za Srnu da okupljanje Bošnjaka u Potočarima, koje je nezvanično planirano na Uskrs, novi pokušaj podizanja tenzija i provociranja, a da Srbi treba da proslave praznike u skladu sa običajima i pravoslavnom vjerom.
„Pošto su nas u ratu ubijali na najveće praznike, sada su odlučili da podmuklo izazovu neželjene incidente i ponovo to predstave kao napade na njih, jer očigledno im ne ide onako kako su zamišljali u vezi sa rezolucijom kojom bi sve Srbe targetirali kao genocidni narod“, kaže Kojić.
Kojić je naveo da u Srebrenici već pojedinci podižu tenzije pričama o nekakvom ratu, pričama da Bošnjaci bježe iz Srebrenice, ali da se u gradu ne može primjetiti ništa neobično, osim malo veće gužve u prodavnicama, što je normalno s obzirom na praznike.
„Pozivam sve vjerske službenike da naš pravoslavni rod upozore na moguće pokušaje podizanja tenzija, ali da se svi ponašamo u skladu sa našim običajima i proslavimo praznike kako dolikuje pravoslavnoj vjeri“, naveo je Kojić.
On je dodao da vjeruje da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao i do sada, zaštititi svakog građanina ma kako se on zvao i kako se Bogu molio, ali i da će sve one koji podižu tenzije ili koji rade bilo šta što nije u skladu sa zakonom adekvatno kazniti.
„Ukoliko dođe do okupljanja u Potočarima na Vaskrs trebalo bi i zapadnim ambasadama da bude jasno ko u BiH ne želi mir i kome odgovaraju tenzije, a to sigurno nisu Srbi, pogotovo na ovom području jer smo mi mnogo platili zarad mira i sve druge priče su laž“, zaključio je Kojić u izjavi za Srnu, prenio je Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.