Mask negira da je Rusiji prodao Starlink

0

Ilon Mask je negirao da je Rusiji prodao svoju internet uslugu Starlink, nakon tvrdnji Ukrajine da su terminale te američke kompanije koristile ruske trupe na prvim linijama fronta.

“Postoje lažne vijesti koje kažu da SpaceX prodaje Rusiji terminale Starlink. To nije istina”, rekao je Mask, koji vodi SpaceX i nekoliko drugih kompanija, uključujući Teslu.

“Prema našim saznanjima, nijedan Starlink nije prodat direktno ili indirektno Rusiji”, napisao je Mask na društvenoj mreži „X“.

Moskva je takođe odbacila tvrdnju Kijeva da su terminali Starlink prokrijumčareni u Rusiju i da se koriste na „sistematskoj“ osnovi u okupiranjom Donjecku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Starlink nije sertifikovan za korištenje u Rusiji.

“Ovdje se [Starlink] ne može zvanično isporučiti i zvanično ovdje nije isporučeno”, rekao je Peskov novinarima.

Navodno presretnuti razgovori

Ukrajinska vojna obavještajna agencija GUR saopštila je da su presretnuti razgovori među ruskim snagama otkrili da su terminali Starlink raspoređeni među trupama koje djeluju u blizini gradova Kliščivka i Andrivka.

Portparol GUR-a Andrij Jusov rekao je na državnoj televiziji da terminali Starlink u Rusiju ne ulaze zvaničnim kanalima.

Starlink je prošle sedmice u objavi na „X“-u rekao da “ne posluje na bilo koji način s ruskom vladom ili njenom vojskom” i da usluga “neće raditi” u toj zemlji.

Ukrajinska vojska izvještavala je da je Starlink zaslužan za to što njihove snage komuniciraju, prikupljaju obavještajne podatke i koordiniraju napade brže i sigurnije nego što bi bilo moguće korištenjem radio ili telefonske komunikacije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.