Martinović: Evidentan rastući trend potreba turista za pronalaženjem oaze mira kakva je Crna Gora

1

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović ocijenio da je dobra avio-povezanost od krucijalnog značaja za promociju Crne Gore kao turističke destinacije.

Ipak, prema njegovim riječima, insfastrukturni izazovi predstavljaju dominantnu poteškoću u razvoju turizma u Crnoj Gori.

„Auto-put, kao jedan od najznačajnijih kapitalnih projekata, stvara brojne razvojne šanse za turizam”, kazao je Martinović za Portal RTCG.

On je istakao da izazovi sa kojima se suočava Crna Gora, uglavnom, predstavljaju izazove na nivou globalnog turizma.

„U tom smislu treba da intenziviramo naše aktivnosti i da razvijamo diverzifikovanu i visokokvalitetnu ponudu. Da bi se to desilo, neophodno je strateški riješti izazove koji se tiču instrastrukture i suprastrukture, što je preduslov daljeg razvoja destinacije“, izjavio je Martinović .

Posljednjih godina je, pojasnio je on, evidentan rastući trend potreba turista za pronalaženjem oaze mira i provođenja odmora u prirodi, kao i želja turista za ispunjavanjem specifičnih interesovanja.

„U tom smislu, ponuda u crnogorskim seoskim domaćinstvima, a koja se značajno razvila tokom prethodnih par godina, predstavlja pravi odgovor na pomenute savremene trendove u turističkoj tražnji. Ovo je postao globalni turistički izazov koji Crna Gora primjenjuje u kreiranju svoje ponude“, smatra on.

Martinović je naveo i da dobra aviopovezanost Crne Gore od krucijalnog značaja za promociju destinacije.

„Dakle, kako konstantno ističemo, prikladno i efikasno avio-povezivanje naše destinacije je jedan od preduslova razvoja turizma. Ministarstvo ima kontinurianu komunikaciju sa avio-prevoznicima i, svjesni značaja njhovog prisustva na našem tržištu, nastavićemo da stvaramo podsticajni ambijent za njihovo poslovanje. Međutim, komercijalne aranžmane sa avio-prevoznicima dogovaraju donosioci odluka u turističkoj privredi, na bazi tržišne ponude i tražnje“, napomenuo je MArtinović.

On je stava da je teško dati unaprijed prognoze kakva će zimska turistička sezona biti, iz razloga što kalendarski zimska sezona počinje u decembru, a zadnjih godina snijeg počinje da pada sredinom januara, pa se ipak sezona produži do marta i na taj način se nadomjesti početni gubitak.

„Kada govorimo o opštinama prepoznatim po zimskom turizmu, mora se imati u vidu činjenica da se u njima, tokom nekoliko prethodnih godina veći promet ostvaruje u periodima ljetnje u odnosu na zimsku sezonu, što ne znači da ne treba ulagati u planinske centre i ponudu učiniti raznovrsnom i pristupacnom kako ne bi dominatno zavisila od sniježnih padavina. Koncept diverzifikovanog turističkog proizvoda treba da postane imperativ“, zaključio je Martinović u razgovoru za RTCG.

1 Comment
  1. Zoran komentariše

    A DRZAVNI SEKRETAR MU MILOV ČOVEK!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.