Mandić: Srbima da se poštuje pravo da baštine srpski identitet u Crnoj Gori!

2

Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da se nada da će u Crnoj Gori doći vrijeme dijaloga i sporazumijevanja, ističući da srpski narod poštuje prava drugih da misle i izjašnjavaju se kako žele ali da „tražimo i da se nama poštuje pravo da baštinimo tradicionalni srpski identitet i da budemo Srbi“.  Mandić je to rekao na Međunarodnoj naučnoj konferenciji „Velika narodna skupština – Podgorička skupština ujedinjenja 1918. godine“, koja se održava u Srpskoj kući u Podgorici. On je istakao da je bilo važno osloboditi ljude u Crnoj Gori i da se u tome uspjelo 2020. godine.

Prema mišljenju Mandića, dileme nema da će se ova međunarodna konferencija tumačiti sjutra na razne načine u svim medijima.

– Ja sam, naravno, srpski političar u Crnoj Gori i mi imamo pozitivan odnos prema Podgoričkoj skupštini i njenom nasleđu. Posmatrati taj događaj na osnovu konteksta danas pogrešno je jer su se u tom vremenu u Crnoj Gori svi izjašnjavali kao Srbi. Danas to nije tako i mi poštujemo pravo da se izjašnjava kako ko želi, ali tražimo i da se nama poštuje pravo da baštinimo tradicionalni srpski identitet i da budemo Srbi – rekao je Mandić.

On je naglasio da je ujedinjenje 1918. godine bilo želja cijelog naroda.

– Unitaristička ideja je imala podršku velike većine naroda tada u Crnoj Gori – smatra Mandić.

On je podsjetio da su se Crna Gora i Srbija razdvojile 2006. godine. No, ističe, ni danas ne može da se nađe konsenzus o ključnim pitanjima.

– Nama je bilo važno da oslobodimo ljude u Crnoj Gori i to smo uspjeli 2020. godine. Ali pravim predstavnicima srpskog naroda, voljom međunarodnog faktora, ne dozvoljava se da uđu u Vladu, što je jedinstven primjer na prostorima bivše Jugoslavije. A sve se to dešava iako je srpski narod dominantno zaslužan za demokratske promjene u Crnoj Gori – naveo je Mandić.

Istakao je da je parlametarnna većina potpisala sporazum kojim se u jednom dijelu precizira da će se dogovor tražiti unutar same te većine. Mandić je izrazio nadu da će se taj sporazum poštovati.

Naglasio je da su ovo izazovna vremena.

– Vidjećemo 12. decembra na sjednici parlamenta možemo li da izaberemo sudije Ustavnog suda, što je važan uslov za sprovođenje fer i slobodnih izbora – ukazao je Mandić.

Jedan od lidera DF-a je izrazio i nadu da će u Crnoj Gori prevladati mir i dijalog, jer je to, kako je naveo, potrebno Crnoj Gori.

– Mi, kao srpski narod, ostajemo na našim pozicijama i želimo dijalog i dogovor sa svima u Crnoj Gori. Princip koji se mora poštovati jeste da se mora uvažavati volja naroda – naglašava Mandić.

Kako je istakao prof. dr Aleksandar Rastović, Podgorička skupština izaziva veliku pažnju i 104 godine nakon njenog održavanja. On smatra da je u pitanju događaj koji nije bio važan samo za Crnu Goru nego i šire Balkansko poluostrvo.

– To je bio događaj kojim je ostvarena vjekovna težnja srpskog naroda i žitelja sa ovih prostora da dođe do ujedinjenja u državnu zajednicu Južnih Slovena – ukazao je Rastović.

On je rekao da su velike sile po mnogo čemu imale dvostruke standarde, opisujući detaljno kako su postupale i kakve su odluke donosile u to vrijeme.

Prema ocjeni prof. dr Ivane Krstić Mistridželović, nema sumnje u demokratski karakter Podgoričke skupštine. Ona je istakla i da je nesumnjivo da je njene odluke podržavala velika većina naroda u Crnoj Gori tada, i svaka dilema u tom smislu je otklonjena.

– Što je kasnije potvrđeno i međunarodnim priznanjem – naglasila je Krstić Mistridželović.

Direktor Srpske kuće Emilo Labudović pročitao je pismo akademika Zorana Lakića, koji nije bio u mogućnosti da prisustvuje konferenciji.

– Čin ujedinjenja bio je izuzetno važan istorijski događaj, to je datum koji jednako pripada cijelom srpskom narodu – naveo je Lakić u pismu.

 

(rtcg)

2 Comments
  1. Kotoranin komentariše

    Ko im brani ! Imaju viša prava no mi dosta više sa provokacijama i širenjem mržnje ! Da nije Vas mi bi se super slagali

  2. Qyu komentariše

    I DALJE ZAHVALJUJUĆI URA-SNP koaliciji zla nemaju pravo na posao i život a vi i Demokrate na sve šutite!Mičite više tog Iznoguda Abazovića i Joksu!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.