Mladen Mikijelj

Mali: Predsjednik Kine pokazao Srbiji veliku čast da dođe dva puta u osam godina

0

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali gostovao je u Novom jutru na TV Pink, gdje je govorio o rezultatima posjete kineskog predsjednika Si Đinpinga.

On je na početku rekao da je i dalje pod velikom impresijom svega što se desilo u prethodna dva dana Beogradu i Srbiji.

– Način na koji on predstavlja svoju zemlju, čast koju je ukazao Srbiji da provede noć i cio dan u Beogradu, da drugi put za osam godina dođe za njega u relativno malu zemlju. Na takav način je pokazao veliko poštovanje prema našoj zemlji. To je rezultat odgovorne politike Vučića – rekao je Mali.

Navodi da to otvara nove perspektive napretka i razvoja Srbije.

– Saradnja sa Kinom, sporazum o slobodnoj trgovini je, uz Ekspo, najveća razvojna šansa naše ekonomije kada pogledate 10-20 godina unaprijed – istakao je Mali.

Juče smo potpisali 29 sporazuma, izvozimo slobodno suve šljive, borovnice, nakon toga idu i breskve, jabuke, sojino ulje, pivo, voda, kisjela voda, farmaceutski proizvodi, naša vina. Motivisaćemo domaće proizvođače da budu konkurentniji, rekao je Mali.

Između 38 i 62 posto su carine do Kine, to je ogroman trošak. Mi nemamo te carine, onda vidite koliko ste konkurentniji i imate prostora da podignete cijenu, kaže ministar.

– Još važnije od tog sporazuma koji stupa 1. jula na snagu je zajednička izjava dva predsjednika. Prva zemlja u Evropi sa kojom Kina potpisuje takav dokument, o zajedničkoj budućnosti. Velika potvrda ugleda koji Srbija ima, kao prva zemlja u Evropi sa takvim partnerstvom sa Kinom – rekao je Mali.

On kaže da po jednom istraživanju, od 44 oblasti inovacije tehnološkoj razvoja i vještačke inteligencije, u 37 oblasti Kina je lider.

Mali kaže da je Si rekao da je iskreno impresioniran i dirnut dočekom i da se to zaista primijetilo.

– Riječi koje je on uputio našem predsjedniku su potvrda Vučićeve vizije razvoja Srbije – kaže Mali.

On je pomenuo šest tačaka o kojima je pričao Si na konferenciji.

– Sa sporazumom o zajedničku budućnost, druga tačka je bila sporazum o slobodnoj trgovini. Treća je bio Ekspo, ne samo da će učestvovati, već će sva iskustva podijeliti sa nama. Tri stotine studenata iz Srbije će biti gosti i imati priliku da studiraju u Kini. To je zalog za budućnost, oni će biti most saradnje. Pedeset mladih naučnika kojima će otvoriti vrata laboratorija – naveo je ministar.

Pričali smo o pogonu za proizvodnju vozova.

– Veliki je deficit u proizvodnji u svijetu. Tražnja je ogromna, a u ovom trenutku imate veću tražnju nego ponudu. Oni to prave bolje i jeftinije nego bilo ko. Razgovarali smo o električnim automobilima, letećim taksijima – kaže on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.