Makron: Treba dozvoliti Ukrajini da uništava vojne objekte na teritoriji Rusije

0

Predsjednik Francuske Emanuel Makron založio se da se Kijevu da odobrenje da izvodi napade na vojne objekte na teritoriji Rusije odakle ruske snage gađaju ukrajinsku vojsku.

Isporuke Kijevu oružja velikog dometa koje može da uništava ruske vojne objekte ne predstavljaju eskalaciju sukoba, dodao je on na konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

„Ne želimo eskalaciju u Ukrajini … Ali, kako možemo da isporučujemo Ukrajini oružje i da govorimo – ne možete da ga koristite za zaštitu? Treba dozvoliti Ukrajini da uništava vojne objekte na teritoriji Rusije odakle ruske snage pucaju. To nije eskalacija“, rekao je Makron.

Francuski predsjednik je odbio da komentariše izjave o francuskim istruktorima u Ukrajini. Kako je naveo, razmotriće to pitanje sa ukrajinskim vlastima u Kijevu naredne nedelje.

Ranije danas visoki predstavnik EU Žozep Borelj je rekao da su napadi Ukrajine zapadnim oružjem na teritoriju Rusije su „legitimni prema međunarodnom pravu“, ako se „izvode proporcionalno“, iako za sada niz članica Evropske unije nije saglasno sa tim.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.