Makron: Nije isključeno da će Zapad slati trupe u Ukrajinu

0

Iako nije postignut konsenzus o slanju vojnika evropskih zemalja na front u Ukrajini, ništa ne treba isključiti, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron, po završetku samita evropskih lidera u Parizu, te dodao će saveznici Ukrajine stvoriti koaliciju za isporuku raketa srednjeg i dugog dometa Kijevu.

Tvrdeći da je poraz Rusije neophodan da bi se osigurala „kolektivna bezbednost Evrope“, Makron je rekao da je sastanak 25 evropskih lidera u francuskoj prestonici naglasio jaku posvećenost Zapada da pomogne Ukrajini, prenosi „Fajnenšel tajms“.

„Nema konsenzusa o slanju trupa u ovom trenutku. Ništa ne treba isključiti. Učinićemo sve kako Rusija ne bi pobedila“, rekao je Makron na konferenciji za novinare, ali i istakao da je odlučeno da se „stvori koalicija za duboke udare, a samim tim i za rakete i bombe srednjeg i dugog dometa“.

Francuska i Velika Britanija su prošle godine donirale veliki broj krstarećih projektila „storm šedou“ i „skalp“ a slične koalicije su već uspostavljene za artiljeriju, protivvazdušnu odbranu i pomorski rat.

Da pojedine zemlje Evropske unije i NATO-a razmišljaju da pošalju svoje vojnike u Ukrajinu potvrdio je i premijer Slovačke Robert Fico uoči sastanka u Parizu, ocenjujući da se Zapad kreće ka donošenju najgore moguće odluke u vezi sa situacijom u toj zemlji.

Na susretu u Jelisejskoj palati predsednik Francuske je ujedno pozvao evropske zemlje da proizvode više municije i najavio da će Pariz odustati od protivljenja kupovini hitnih artiljerijskih zaliha za potrebe Kijeva izvan EU, na čemu su insistirali od početka sukoba u Ukrajini, odnosno da će se pridružiti češkoj inicijativi o kupovini municije za Ukrajinu.

„U narednih 10 dana stavićemo sve opcije na sto jer smo pregledali mnoge evropske i neevropske zemlje koje imaju municiju“, dodao je Makron.

Francuski lider je rekao i da će evropske države uvesti dodatne sankcije onim zemljama koje pomažu Rusiji da zaobiđe restriktivne mere koje su joj uvedene.

Iz Jelisejske palate je saopšteno da je cilj skupa evropskih lidera bio da predsedniku Rusije Vladimiru Putinu bude poslata „poruka da je Evropa odlučna da pomogne Ukrajini i suprotstavi se ‘narativu Kremlja’ da Rusija mora da dobije rat, koji je ušao u treću godinu“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.