Maja Vukićević o glasanju protiv prijema Kosova u Savjet Evrope: Polovina zemalja članica UN ih ne priznaje, ovo je prvi put da SE razmatra ulazak zemlje koja je sporna

0

Maja Vukićević je juče “Vijestima” potvrdila da će glasati protiv prijema tzv. Kosova u Savjet Evrope i dodala da se nije konsultovala sa konstituentima vlasti u vezi sa tim, jer se ni oni nisu konsultovali sa njenom strankom prilikom donošenja nekih odluka.

“Smatram da poslanik ima pravo da glasa po svom ubjeđenju i na osnovu svojih uvjerenja i onoga što su činjenice. DNP je ispoštovao sve u vezi sa sporazumom i svojim glasanjem doprinijeli smo da se konačno odblokiraju pregovori sa EU”, kazala je.

Vukićević kaže da su je iznenadile reakcije dijela opozicije, koji je “očigledno navikao na jednoumlje”.

“U Crnoj Gori moramo normalizovati to da imamo različite stavove i moj je stav da se civilizovano o istima može raspravljati. Moram istaći i da smo početkom mjeseca imali sastanak političkog komiteta na kome je Dora Bakojanis predstavila svoj izvještaj o Kosovu koji je bio izrazito negativan, posebno u dijelu vladavine prava i generalno stanju ljudskih prava prije svega Srba na Kosovu, pa prosto iznenađuje što se sa ovim procesom toliko žuri, jer se za 20 dana sigurno nije moglo popraviti sve ono što je navedeno kao problematično u izvještaju”, rekla je Vukićević.

Jasno je, kako kaže, da se radi o pokušajima da se “političkom odlukom još jednom grubo prekrši međunarodno pravo”.

“To svakako neću podržati. Zbog javnosti i korektnog odnosa prema kolegama želim da istaknem da će na samoj sjednici Parlamentarne skupštine, osim mene, pravo glasa imati još dva člana delegacije, koji će naravno glasati po svojoj slobodnoj volji”, istakla je.

Ona je rekla da aplikaciju lažne države Kosovo za članstvo u SE vidi problematičnom iz više razloga, a prvi je “što se radi o teritoriji koja je još sporna”, jer je ne priznaje više od polovine zemalja članica Ujedinjenih nacija, a takođe ni nekoliko zemalja EU, poput Grčke, Španije, Kipra, Rumunije i Slovačke.

“Osim toga i šefovi delegacija nekoliko država koje su priznale Kosovo su najavili da neće glasati za članstvo u Savjetu Evrope, ali jedino se u Crnoj Gori iz nekog razloga diže buka zbog najave da ću ja glasati protiv. Ovo je prvi put u preko 70 godina dugoj istoriji da Savjet Evrope razmatra ulazak zemlje koja je sporna i koja može izazvati neslaganja i u samom Savjetu, što je pokazalo i preliminarno glasanje na komitetu ministara, gdje je Kosovo dvotrećinsku većinu dobilo za samo dva glasa”, navela je.

Smatra da bi prijem Kosova u SE značajno narušio tok pregovora i pokušaje da se ovo pitanje riješi diplomatskim putem i ako dođe do članstva to bi značajno otežalo poziciju Srbije.

“Ulazak Kosova u SE je u suprotnosti sa Rezolucijom UN 1244 kojom se Srbiji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet, zbog čega Kosovo nije dio Ujedinjenih nacija jer je Akt o nezavisnosti proglašen jednostrano. Ukoliko Kosovo postane dio SE to može biti ozbiljan presedan i u budućnosti se mogu očekivati aplikacije različitih spornih teritorija u međunarodne organizacije”, rekla je Vukićević.

Poručuje da se teritorijalni integritet svake zemlje mora štititi na jednak način – ne može se podržavati teritorijalni integritet Ukrajine, a osporavati Srbiji dio njene teritorije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.