Maduro predao predsjedničku kandidaturu

0

Partija predsjednika Venecuele Nikolasa Madura, praćena hiljadama pristalica, podnijela je njegovu kandidaturu za šefa države, na izborima koji će biti održani 28. jula, javljaju agencije.

Kandidatura je predata u Nacionalnom izbornom veću (CNE), a to je zvanično učinio potpredsjednik Ujedinjene socijalističke partije Venecuele (PSUV) Diosdado Kabelo, prenosi Frans pres.

On je potpisao neophodna dokumente u prisustvu Madura (61), čiji reizbor 2018. godine nije priznao dio međunarodne zajednice. Potom je Venecuela podvrgnuta međunarodnim sankcijama.

Maduro traži treći šestogodišnji mandat na čelu svoje zemlje.

U međuvremenu, kako izveštava Asošijeted pres, njegovi rivali su pokušali da registruju svoju kandidatkinju, političku početnicu Korinu Joris (80) prije isteka roka u ponoć.

Međutim, to im nije uspjelo, što je opozicija nazvala još jednim napadom na demokratiju.

Maduro je do sada uspijevao da blokira kandidature svojih glavnih oponenata dok je paralelno pregovarao o minimalnim predizbornim garancijama koje su obećane američkoj vladi u zamenu za labavljenje sankcija na izvoz venecuelanske nafte.

Dvije opozicione partije, kojima je dozvoljeno da učestvuju na strogo nadziranim izborima, prošle sedmice su nominovale Korinu Joris kako bi isprovocirale autoritarnu ruku Madura.

Ova protestna kandidatura je svakog iznenadila, ali su relativna anonimnost ove akademske građanke, čist dosije i obraz i toplina njene pojave u godinama postali njena prednost.

Njeno ime – Korina – nimalo je međutim suptilno podsjećanje na njenu imenjakinju Mariju Korinu Mačado čiju je kandidaturu proglasio nezakonitim Ustavni sud Venecuele, pun Madurovih kadrova, nakon što je ona pobijedila u oktobru na nacionalnim predizborima sa ogromnom prednošću.

„Iscrpjeli smo sve mogućnosti“, rekla je Joris večeras novinarima pošto joj nije uspjelo da registruje kandidaturu ni elektronski ni lično. „Nije samo ime Korine Joris odbijeno, već je odbijeno ime svakog građanina koji bi htio da se kandiduje“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.