Maduro otkriva: U regionu Esekibo nalaze se tajne vojne baze Južne komande SAD i kampovi CIA

0

Vlada Venecuele potvrdila je informaciju o prisustvu tajnih vojnih baza Južne komande SAD i kampova CIA u regionu Esekibo, koji je sporan sa Gvajanom, izjavio je predsjednik te zemlje Nikolas Maduro.

„Potvrdili smo informaciju da na teritoriji Gvajana-Esekibo, koja je privremeno pod upravom Gvajane, postoje tajne vojne baze Južne komande i ćelije CIA za pripremu napada na stanovništvo Tumerema, tj. stanovništvo juga i istoka Venecuele, kao i za eskalaciju protiv Venecuele“, kazao je Maduro na ceremoniji potpisivanja zakona o zaštiti teritorije Gvajana-Esekibo.

Prema njegovim riječima, sporni region i Gvajanu sada kontrolišu Južna komanda, CIA i američka naftna kompanija „EkonMobil“, sa ciljem da zaplijene venecuelanske resurse.

„Oni kontrolišu Kongres, dve stranke koje čine vladu i opozicionu većinu, celu vladu, kao i odbranu i policiju Gvajane“, dodao je Maduro.

Tokom ceremonije u palati Miraflores, Maduro je potpisao Organski zakon o zaštiti Esekiba, odobren u prvom čitanju prošlog decembra.

Zakon uspostavlja novu venecuelansku državu zapadno od rijeke Esekibo, uključuje aktiviranje plana socijalne pomoći za cjelokupno stanovništvo tih zemalja, popis stanovništva i izdavanje dokumenata.

„Prelazimo u novu fazu. Raspisali smo referendum i zahvaljujući njegovoj snazi, a sada i snazi Organskog zakona za odbranu Gvajane-Esekiba, imamo neophodne alate da u nacionalnom jedinstvu, sa najvećim nacionalističkim i patriotskim žarom, Venecuelanci mogu da krenu napred u sveobuhvatnoj obnovi istorijskih prava na Gvajanu-Esekibo“, naglasio je on.

Spor Venecuele oko teritorije Esekiba sa Velikom Britanijom i kasnije susednom Gvajanom, traje još od 19. veijka. Vlada Bolivarske Republike pojačala je napore da tu teritoriju vrati zemlji nakon što su gvajanske vlasti počele da predaju mineralima bogata područja spornog šelfa naftnim kompanijama radi razvoja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.