Mađarska podržala kandidaturu Holanđanina za šefa NATO-a

0

Mađarska je dala zeleno svijetlo holandskom premijeru Marku Ruteu i njegovoj kandidaturi za generalnog sekretara NATO, prenio je danas holandski javni servis „Nos“, nakon što su se odlazeći holandski premijer i njegov mađarski kolega Viktor Orban sastali na marginama sastanka lidera EU u Briselu.

Kako je prenio „Fajnenšel tajms“, Rute je iskoristio neformalni sastanak sa Orbanom da ga „smjekša“ i obezbijedi njegovu podršku za svoje imenovanje.

Da bi podržala Rutea, Mađarska je imala svoje zahtjeve, među kojima je garancija da neće morati da obezbijedi finansiranje Ukrajine niti da u zemlju šalje svoje vojnike. Rojters navodi da je aktuelni šef NATO-a Jens Stoltenberg pristao na te uslove.

Sjedinjene Američke Države, Britanija, Francuska i Njemačka, između ostalih, podržale su Rutea kao naslednika Stoltenberga, koji će u oktobru otići sa mjesta generalnog sekretara NATO-a. Turska takođe.

Svoju podršku treba da daju još Rumunija i Slovačka.

NATO donosi odluke konsenzusom, tako da je svakom kandidatu potrebna podrška svih 32 članova.

Rumunski predsjednik Klaus Johanis izjavio je u martu da se kandiduje za najviši položaj NATO, tvrdeći da je državama istočne Evrope potrebna bolja zastupljenost u evroatlantskim liderskim ulogama.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.