Mađarska blokirala zajedničku izjavu EU povodom godišnjice sukoba u Ukrajini

0

Izvori iz Brisela otkrili su da je Mađarska blokirala izjavu Evropske unije koju su planirali da objave kasnije tokom dana, a povodom obilježavanja druge godišnjice Specijalne ruske operacije na Ukrajinu 24. februara, navodi „Radio Slobodna Evropa“.

Umjesto zajedničke izjave, zvaničnici EU sada rade na saopštenju koje će biti objavljeno u ime tri predsjednika glavnih institucija – Ursule Fon Der Lajen ispred Evropske komisije, Roberte Metsole iz Evropskog parlamenta i Šarla Mišela iz Evropskog saveta.

Da bi objavili saopštenje u ime EU, svih 27 država članica treba da daju saglasnost, a Budimpešta se usprotivila tome.

Prema riječima zvaničnika EU, s kojima je RSE kontaktirao, jedan od mađarskih diplomata rekao je da je formulacija izjave bila prejaka za njih.

Mađarska je poslednjih godina odbacila brojne izjave EU.

A poslednju je blokirala ranije ove sedmice, koju je dogovorilo svih ostalih 26 zemalja protiv očekivane izraelske vojne operacije protiv terorističke organizacije Hamas u južnoj Gazi.

Ranije su takođe uložili veto na tekstove u kojima se kritikuje Kina, Rusija, kao i Azerbejdžan.

Kasnije su vođe glavnih institucija Evropske unije izjavile da je EU jedinstvenija nego ikad u podršci Ukrajini.

„Više nego ikad ostajemo ujedinjeni i vjerni našem obećanju da podržavamo Ukrajinu koliko dugo je potrebno“, napisali su u zajedničkom saopštenju predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.

U izjavi tri čelnika EU se dodaje da će Unija nastaviti svoju „političku, vojnu, finansijsku, ekonomsku, diplomatsku i humanitarnu podršku“ da pomogne Ukrajini da se „brani, štiti svoj narod, svoje gradove i kritičnu infrastrkturu, da povrati svoj teritorijalni integritet i da okonča rat“.

Vođe evropske dvadesetsedmorice su početkom februara odobrile dodatnu pomoć Ukrajini od 50 milijardi evra u periodu od četiri godine.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.