Mladen Mikijelj

Lukašenko: Bjelorusija će oštro odgovoriti na moguće ukrajinske napade

0

Bjelorusija je ojačala zaštitu i odbranu infrastrukturnih objekata u blizini ukrajinske granice i u slučaju potencijalnih napada sa ukrajinske strane oštro će odgovoriti, izjavio je lider zemlje Aleksandar Lukašenko novinarima u Kremlju.

Lukašenko je takođe saopštio da je sa Putinom razmatrao bezbjednosna pitanja, koja se ne tiču samo Ukrajine.

Predsjednik Bjelorusije smatra da NATO želi da uvuče Bjelorusiju u ukrajinski sukob.

Prema njegovim riječima, ako Minsk sada uđe u rat protiv Ukrajine, to ništa neće donijeti, pošto je ukrajinska granica potpuno minirana i betonirana.

Pored toga, bjeloruski lider je podvukao da Ukrajina treba da shvati neminovnost brzog i višestrukog odgovora ako pošalje dronove u Rusiju.

On je takođe istakao da je sada pogodan trenutak da Ukrajinci i Zapad sednu za pregovarački sto i da se dogovore.

Podsjetio je da se u maju ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom završava mandat i može se stvoriti situacija u kojoj Rusija neće imati sa kim da potpiše mirovni sporazum.

Komentarišući planirani mirovni forum u Švajcarskoj o rješavanju ukrajinskog sukoba, bjeloruski lider je poručio da mirovni pregovori u Švajcarskoj o Ukrajini nisu mogući bez Rusije.

Lukašenko je takođe napomenuo da Bjelorusija veoma pažljivo motri na to što se događa u Ukrajini, uključujući i koliko brzo opada rejting Zelenskog među građanima.

Lukašenko je takođe poručio da ni on ni Putin ne žele da pati bratski ukrajinski narod.

– Rekao sam juče da je Rusiji sada potrebna takva Bjelorusija koja je mirna, tiha, spokojna, koja radi svoj posao. Neću vam u detalje govoriti šta radimo. Ali direktno kažem: ni ja, ni Putin – juče smo takođe diskutovali na ovu temu – ne želimo da pati naš bratski ukrajinski narod. Ne želimo! – prenijela je Lukašenkovu izjavu državna agencija „Belta“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.