LGBT vojnici u Ukrajini traže više prava i priznanje zasluga

0

Nekoliko stotina LGBT ukrajinskih vojnika i njihovih podržavalaca marširalo je danas centrom Kijeva kako bi zatražili više prava, te istakli svoje zasluge u ratu s Rusijom, javio je AP.

Vojnici, od kojih su mnogi na svojim uniformama nosili oznake duge i jednoroga, pozvali su vladu da im službeno dodijeli partnerska prava.

Događaj su opisali kao Marš jednakosti, ali on nije imao slavljeničku atmosferu poput mirnodopskih događaja i odvijao se po kiši te pod jakom policijskom stražom uz prijetnje protivdemonstranata.

Uloga LGBT pripadnika u vojsci zaslužna je za promjenu stavova javnosti prema istospolnim partnerstvima u društveno konzervativnoj zemlji, piše AP.

 

„Mi smo obični ljudi koji se bore ravnopravno sa svima ostalima, ali lišeni smo prava koja imaju drugi ljudi“, rekao je za Asošijejted Pres (Associated Press) Dmitrij Pavlov, vojnik koji je koristio štaku za hodanje.

Aktivisti traže zakonske reforme kako bi se osobama u istospolnim zajednicama omogućilo da donose medicinske odluke za ranjene vojnike i pokapaju žrtve rata koji se proširio Ukrajinom prije više od dvije godine.

Tvrde da bi poboljšanje gej prava stvorilo dodatnu razliku između Ukrajine i Rusije, gdje su LGBT prava ozbiljno ograničena.

Osoblje Ambasade SAD-a i nekoliko evropskih zemalja prisustvovalo je skupu ponosa.

Organizatori su se suočili s poteškoćama u organizaciji. Gradske vlasti odbile su peticiju da se dopusti održavanje na stanici metroa, a osudila ju je i jedna od glavnih grana Ukrajinske pravoslavne crkve.

„Ova akcija je dio lijevog radikalnog političkog pokreta i usmjerena je na nametanje političke ideologije, a također je usmjerena na uništavanje institucije porodice i slabljenje ukrajinskog društva u uvjetima rata i odbijanja ruske agresije“, saopŠTila je crkva.

Policija je postavila kordone u središtu Kijeva kako bi držala prosvjednike podalje od protuprosvjeda, uvodeći ih u središnju stanicu metroa na kraju događaja.

Protivnici skupa, od kojih su neki nosili maske za lice i natpise protiv homoseksualaca, marširali su do spomenika palim borcima u centru grada.

I oni na LGBT skupu i kontra protestu iskoristili su priliku da zahtijevaju da strane zemlje priteknu u pomoć Ukrajini u ratu s Rusijom, uzvikujući: „Naoružajte Ukrajinu odmah!“

 

(RSE/AP/Reuters)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.