Leteći špijun iz Amerike stigao u Crnu Goru

0

Polovni helikopter “Bell-412 EP” koji je kupilo Ministarstvo odbrane i koji je na aerodromu “Golubovci” svečano dočekan kao zvanično nova letjelica, ima veoma zanimljivu istoriju, pišu Vijesti. Upravo taj helikopter prije 15 godina uspostavio trend prikrivenog korišćenja specijalno opremljenih vazduhopolova od strane državnih službi SAD, za ponekad i nezakonito nadgledanje i špijuniranje sopstvenih građana.
“Novi” crnogorski helikopter bio je 2003. godine korišćen kao rodonačelnik prakse da državne agencije SAD specijalno opremljenim vazduhoplovima daju lažan identitet i nadgledaju čak i krajnje privatne aktivnosti građana, sa opravdanjem da to čine zbog borbe protiv terorizma.
To se dugo krilo od američke javnosti, ali su tamošnji mediji “provalili priču” i na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od Federalne vazduhoplovne administracije (FAA) dobili dokumente koji su potvrdili osnovanost terorije o “velikom bratu” koji posmatra građane iz vazduha.
Prva je tu praksu u SAD uvela tamošnja najveća policijska administracija – Policija Njujorka (NYPD) koja prednjači u toj državi kada su u pitanju nove tehnologija i metodi prevencije i obračuna sa kriminalom.
Prema pisanju američkog magazina “Wired”, njujorška policija 2003. od kompanije “Bell Textron Helicopters” kupuje “Bell 412 EP” serijskog broja 36307, a koji je proizveden nekoliko mjeseci ranije u For Vortu, Teksas.
Taj helikopter minulog vikenda zvanično je potpisivanjem primopredajnog zapisnika između kupca – Ministarstva odbrane i prodavca – Kanadske privredne korporacije, postao vlasništvo Vazduhoplovstva VCG.
Prije 15 godina, tada novi helikopter koji je kupila novcem iz granta Ministarstva pravde SAD, njujorška policija se opremila najmodernijom raspoloživom opremom za video i elektronski nadzor.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.