Leković: Znoji li se Boris Savić još uvijek od Vesne Medenice?

0

Moram istaći da sam duboko zabrinut zbog najnovijih informacija koje su izašle u javnost o načinu komunikacije predsjednika Višeg suda Borisa Savića sa Vesnom Medenicom, tadašnjom predsjednicom Vrhovnog suda, saopštio je Momčilo Leković, poslanik Demokratske Crne Gore.

„Činjenica da je Savić redovno raportirao Medenici o stanju u više značajnih slučajeva, kao i o fazama apelacija i uslovnim otpustima, izaziva nove i dodatne ozbiljne sumnje u integritet pravosudnog sistema u prethodnom periodu“, izjavio je Leković.

Prema njegovim riječima, „objavljene informacije definitivno mogu pojačati sumnje u pristrasnost i namjeru odugovlačenja postupka u krivičnom predmetu protiv optužene bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, a koji je trenutno u toku“.

„Podsjećam da je predsjednik Višeg suda u Pogorici Boris Savić prije dvadesetak dana odbio predlog državnog tužioca Vukasa Radonjića za izuzeće predsjednika vijeća sudije Nade Rabrenović, upravo zbog sumnji u pristrasnost“, naveo je poslanik DCG, pa nastavio:

„Podanički pristup koji je vidljiv u komunikaciji prema Vesni Medenici predstavlja ozbiljan udarac na nezavisnost sudstva i temeljne principe vladavine prava. Umjesto da predsjednik Višeg suda bude nepristrasan i nezavistan u donošenju odluka i da isto obezbijedi u Višem sudu, čini se da je Savić mnogo više vodio računa o tome kako će njegove odluke i odluke Višeg suda biti percipirane od strane tadašnje predsjednice Vrhovnog suda“, istakao je Leković.

Kako je naglasio, „sada se postavlja logično i zabrinjavajuće pitanje – da li ovakav podanički odnos još uvijek traje i znoji li se Boris Savić još uvijek od Vesne Medenice?“

„Takvo ponašanje stavlja u pitanje integritet i nepristrasnost sudova, te potpuno narušava povjerenje građana u pravosudni sistem. Sudije bi trebalo da donose odluke isključivo na osnovu činjenica i zakona, a ne da se povlađuje ličnim ili političkim interesima pojedinaca na visokim funkcijama“, rekao je poslanik Demokrata.

Za kraj je dodao:

„Pozivam nadležne institucije da istraže i ovu situaciju i preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se osigurala nezavisnost i integritet sudstva. Građani zaslužuju pravičan i transparentan pravosudni sistem u kojem se odluke donose na osnovu zakona, a ne ličnih i političkih interesa“, zaključio je Leković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.