Leković (Demokrate): Vidjećemo šta će donijeti period do usvajanja IBAR-a, Spajićeva obaveza je da predloži rekonstrukciju

0

Poslanik Demokratske Crne Gore Momčilo Leković kazao je da je pred nama period u kome će konstituenti parlamentarne većine imati mogućnost da isprave sve greške, te da će se tek vidjeti šta če donijeti vrijeme do usvajanja IBAR-a.

„Pred nama je jedan period u kome će konstituenti parlamentarne većine imati mogućnost da isprave sve greške koje su uradili i da se vrate poštovanju samog sporazuma koji je po nama krucijalan i krovni dokument kojeg se moramo apsolutno pridržavati. Tako da ćemo vidjeti šta će donijeti taj period do usvajanja IBAR-a“, rekao je Leković.

Na pitanje hoće li situacija u vezi sa izborom novog direktora Uprave policije uticati na najavljenu rekonstrukciju vlade, Leković kaže:

„Mi smo već više puta isticali da od prvog dana, kada je potpisan sporazum parlamentarne većine, pa evo do danas, čvrsto dajemo podršku samom sporazumu i ne odustajemo od njega. Tako da sve što je u skladu sa tim sporazumom, ono što se kaže dobrodošlo je, sve je u redu. Sada mi se čini da taj sporazum obavezuje samo premijera da predloži rekonstrukciju, pa samim tim na neki način je u tom dijelu sve u njegovim rukama. Da li će to biti u aprilu, do ili prije IBAR-a, zaista ja ne znam, to je na njemu“, rekao je Leković.

Izjavu specijalnog izaslanika Sjedinjenih država za Zapadni Balkan Gabriela Eskobara da je za Crnu Goru najvažnije da podrži sve što Spajić radi, te da je i dalje zabrinut zbog najavljenog ulaska koalicije Za budućnost Crne Gore u vladu, Leković komentariše:

„Sjedinjene Američke Države jesu naš strateški partner, tako da potpuno razumijemo zabrinutost jer je došlo do kršenja principa definisanih samim sporazumom, a što se tiče same podrške premijeru Spajiću, prepostavljam da se tu umislilo prije svega na strogo poštovanje Ustava, zakona naših principa, prije svega spojno-političkih i tog krucijalnog principa koji je sam ulazak u Evropsku Uniju. I to je za nas ono što se kaže zakon svih zakona i tu nema bilo kakve alternative.“

Na pitanje o uvođenju prinudne uprave u Šavniku, Budvi i Andrijevici, Leković odgovara:

„Meni je potpuno jasno zašto DPS ne želi uvođenje prinudne uprave u Šavniku, znači zašto razdvaja Andrijevicu i Budvu. Prije svega, ono što sam ja istakao na plenumu više puta, na vlasti u Šavniku je i dalje DPS i njima je jako bitno bitno da oni i dalje ostanu na vlasti, iako je to već godinu i po potpuno bez bilo kakvog pravnog osnova, zbog toga i protivljenje u odnosu na dva naša predloga koja smo podnijeli u samoj Skupštini, a zbog toga sada i ovo protivljenje u odnosu na uvođenje prinudne uprave, prosto po meni DPS nije navikao da vlast vodi u nekim regularnim uslovima, već definitivno u neregularnim uslovima i ovo je jedan od tih razloga.“

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.