Le Pen za ‘ujedinjenje’ sa italijanskom premijerkom Meloni

0

Francuska krajnje desna političarka Marin Le Pen poručila je da bi voljela tješnje sarađivati s italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, piše dpa, prenosi Hina.

“Sada je trenutak za ujedinjenje”, rekla je Le Pen za italijanske novine Korijere dela Sera na predizbornom skupu u sjevernoj Francuskoj ovog vikenda.

Očekuje se da će Nacionalno okupljanje Le Pen dobiti veći broj glasova od stranke francuskog predsjednika Emanuela Makrona na izborima za Evropski parlament za nešto manje od dvije sedmice, što je dio šireg vala porasta krajnje desnice u više zemalja EU-a.

“Ako budemo uspješni, možemo postati druga najveća grupa u Evropskom parlamentu. Mislim da se takva prilika ne smije propustiti”, rekla je Le Pen.

Le Pen je rekla da se s Meloni slaže oko ključnih pitanja. Savez “bi bio od velike pomoći”, istaknula je.

Previranja u ID-u

Stranke dviju političarki trenutno su članice različitih klubova zastupnika u Evropskom parlamentu.

Nacionalno okupljanje dio je Identiteta i demokratije (ID), a Braća Italije italijanske premijerke su u Evropskim konzervativcima i reformistima (ECR).

Nedavno je došlo do previranja u ID-u zbog AfD-a. Nosilac liste te stranke na evropskim izborima Maksimilian Krah rekao je da nisu svi članovi SS-a, nacističke paravojske, bili zločinci.

Nacionalno okupljanje, koje se želi otresti antisemitske reputacije, ogradilo se od Kraha te je AfD zbog njegove izjave izbačen iz ID-a.

Posmatrači vjeruju da se Le Pen želi približiti Meloni i njenoj stranci kako bi sklopila nove saveze na evropskom nivou nakon raskola u ID-u.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.