Lažni sveštenik iz Albanije provocirao u Dečanima: Izazvao incident, obaviješten Kfor

5

Lažni sveštenik iz Albanije Nikola Džufka pokušao je da u srpskoj svetinji, manastiru Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji, snimi provokativni video-snimak sa nacionalističkim sadržaje, napisalo je monaštvo tog manastira na Tviteru. Taj pokušaj je spriječen, a o svemu je obaviješten Kfor.

„Prije nekoliko dana, građanin Albanije N. Džufka, koji se lažno predstavlja kao pravoslavni sveštenik, pokušao je da snimi video u manastiru Dečani sa provokativnim nacionalističkim namjerama. Albanska pravoslavna crkva je već izdala saopštenje o njemu. Pošto smo od Crkve Albanije obaviješteni da je N. Džufka varalica koja se oblači kao sveštenik i širi nacionalističke ideje, ljubazno mu je rečeno da ne može da pravi video materijale u manastiru Dečani i on je mirno otišao. Ostali manastiri na Kosovu su obaviješteni da se čuvaju“, navodi se u objavi na Tviteru.

Monasi manastira Dečani negirali su Džufkine tvrdnje u pojedinim medijima na albanskom jeziku da je „odstranjen iz manastira Dečani jer je Albanac“ kao potpuno netačne i ocijenili da one predstavljaju nacionalističke manipulacije sa namjerom širenja vjerske i etničke netrpeljivosti.

„Odmah nakon incidenta sa N. Džufkom KFOR je obaviješten da se pobrine za moguće provokativno djelovanje i širenje etničke i vjerske mržnje. Kanonsko pravoslavno albansko sveštenstvo i svi posjetioci dobre volje su i uvijek će biti dobrodošli da posjete naš manastir“, ističe se su objavi.

Albanska pravoslavna crkva saopštila je kako Nikola Džufka nije pravoslavni sveštenik, niti je priznat od strane bilo koje hrišćanske crkve.

„Nikola predstavlja samo sebe, ne pripada nijednoj crkvi niti vjerskoj zajednici, bez obzira na njegove povremene izjave u medijima. On u medijima otvoreno laže kako je završio vjerske studije, iako to nije tačno, već je diplomirao višu školu za preradu hrane u Elbasanu. On daje „patriotske“ izjave dok u isto vrijeme prezire i ruga se sveštenstvu Albanske pravoslavne crkve, kao i sveštenstvu drugih crkava. Njegov jedini interes je medijski nastup i privlačenje pažnje, a to čini ne osvrćući se na štetu koju pravi sveštenstvu i pravoslavnoj vjeri“, navode, između ostalog, iz Albanske pravoslavne crkve.

 

 

(sputnjik)

5 Comments
 1. Buki komentariše

  Kad se Srpska vlastela sazalila pa dala ovim divljacima da im cuvaju stoku i posle hiljadu godina ti nezahvalni monstrumi otmu sve …

 2. Derzavlanin Republike Kosova komentariše

  Ineresantno a na srpskom udjbeniku istorije sestog razreda pise jasno i glasno … kada smo mi srbi dosli na ovim prostorima sa Karpatima naslismo jedan autoktoni narod na ovim prostorima Balkana potomce Ilira Albance … sad samo da nas ne opuzujete i za to da smo vas mi pisali udjbenike istorije .

 3. Bure komentariše

  Pise i da su Ameri bili na mejsecu prije 60 godina …Svasta pise…Moze da se plati pisac pa napise i da ste dosli s planete Kentauri a ne iz Azerjbedzana..

 4. Derzavlanin Republike Kosova komentariše

  @Bure – hahaha… iz azerbegjana a sto ne govorimo isti taj ili slicni jezik kao Azerbedjana ili bilo koje slicni jezik nas jezik je poseban nijedan jezik u svetu nije isto ili slicno mi smo potomci ILIRA sta na drugim jezicima koji zive na ovim prostorima gde su ziveli ILIRI znaci rec ILIR-i nista na Albansko znaci (slobodan)

 5. Bure komentariše

  Ma da u pravu si… I osnovali ste Rim … Nece ni Ameri dovijeka,a onda nazad put Jermenije..

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.