Lažna briga ambasadora Kvinte o Srbima na KiM

0

Ambasadori Kvinte poslali su, tri dana prije stupanja na snagu najavljene uredbe Prištine o ukidanju platnog prometa sa centralnom Srbijom, poruku premijeru tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju da suspenduje primjenu ove mjere po kojoj bi evro bio jedino sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji.

U nastojanju da privremeno odvrate Kurtija od namjere da oteža život naših sunarodnika sa KiM, ističu da bi ovo pitanje trebalo uvrstiti na dnevni red daljeg dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

S obzirom na to da Kurtiju, ipak, ostavljaju mogućnost da u „dužem prelaznom roku“ sprovede u djelo svoj plan, naši sagovornici smatraju da Zapad, kao ni dosad, nema namjeru da sankcioniše Kurtija, već da su mu ovim poručili da bi bilo poželjno da malo „pričeka“ sa realizacijom. Nakon sastanka koji su sa Kurtijem obavile u petak, diplomate Francuske, Njemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD istakle su da bi ukidanje dinara imalo direktan uticaj na, kako su naveli, „svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate ili finansijsku pomoć od Srbije“.

Zabrinuti zbog uticaja odluke posebno na škole i bolnice, za koje, prema njihovim navodima, trenutno ne postoji nijedan održivi alternativni proces, ambasadori su naveli da bi ona imala ozbiljne posledice po zajednicu sa srpskom većinom.

– Kvinta poziva na suspenziju primene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug prelazni period, kao i jasna i efikasna javna komunikacija – navedeno je u saopštenju. – Osim toga što je cilj uredbe da smanji falsifikovanu gotovinu, zaštiti finansijsku stabilnost, kao i da poveća transparentnost tokova novca, ipak izaziva zabrinutost u pogledu uticaja. Na Kurtijevu nameru da onemogući svakodnevno funkcionisanje naših sunarodnika koji zavise od srpskog dinara, prethodno je reagovao i Stejt department, kao i nemačka vlada, pozivajući Prištinu da preispita odluku i odloži je.

CENTRALNA banka u Prištini saopštila je 17. januara da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih plaćanja na Kosovu i Metohiji i da ta mera stupa na snagu 1. februara, što bi značilo zabranu upotrebe dinara. Iz Narodne banke Srbije su istakli da su najavljene mere Prištine usmerene isključivo na uskraćivanje osnovnih prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima na Kosovu i Metohiji, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uslova za opstanak pre svega srpskog stanovništva.

– Pozivamo vladu Kosova da preispita ovu odluku, konsultuje se sa pogođenim zajednicama i obezbedi dovoljno vremena za sprovođenje svojih akata, kako bi se ublažio uticaj koji će imati na građane. Zabrinuti smo da će uredba usvojena 27. decembra negativno uticati na etničku srpsku zajednicu na Kosovu – stoji u saopštenju Stejt departmenta.

Da nemaju namere da od ove odluke odustanu, pokazuje i ranija izjava Kurtijevog zamenika Besnika Bislimija koji navodi da je „Centralna banka jedini organ koji sprovodi monetarnu politiku“ i da svaki pritisak na odluke te banke predstavlja mešanje u nezavisnost institucija:

– Svako ko se sastane sa Centralnom bankom i kaže im zašto ste doneli ovu odluku, kako želite da je sprovedete, meša se u nezavisnost te institucije.

I direktor Kancelarije za KiM Petar Petković prethodno je ambasadora Italije Luku Gorija informisao o teškim uslovima života srpskog naroda i obavestio ga da će oni postati nemogući ukoliko Priština ukine dinar kao sredstvo plaćanja.

 

Petković je istakao da je jedini interes da se „Beograd definitivno i kompletno isključi sa prostora KiM, a srpski narod protera sa vekovnih ognjišta“. Komentarišući ove poruke ambasadora Kvinte, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa EU za saradnju Beograda i Prištine Dragiša Mijačić istakao je da „ukoliko Kvinta želi da pošalje snažnu poruku, onda bi Centralna evropska banka trebalo da izda saopštenje da evro više nije dozvoljen na KiM“.

ŠATOR koji je bio postavljen prekoputa zgrade opštine u Leposaviću tokom protesta Srba, zbog postavljanja nelegitimno izabranih gradonačelnika, uklonjen je juče. Zahtev za uklanjanje tokom protekle nedelje potpisao je gradonačelnik Ljuljzim Hetemi. Tada je naznačeno da šator mora da bude sklonjen najkasnije do petka, a da će u suprotnom to učiniti tzv. kosovska policija.

– Još jedno saopštenje Kvinte bez jasnog političkog odgovora. Svi su svesni da uredba tzv. Centralne banke Kosova stavlja srpsku zajednicu preko ivice – naveo je Mijačić.

Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović objašnjava da je ovo prijateljska mera najblažeg tipa, apel prijateljskoj strani da odloži primenu mere, ne i da je ukine. On smatra da će Kurti, sa malim oklevanjem i čekanjem, verovatno i ispuniti ono što je planirao.

– Kvinta je očigledno dobro procenila da je ovo udar na postojeći dijalog i da bi zbog celokupnog razvoja situacije bilo kontraproduktivno za njihove interese da ova mera sada zaživi – navodi Jovanović za „Novosti“.

– Da su hteli da stvarno urazume svog miljenika i urade nešto za naš narod, oni bi upotrebili jači oblik pritiska i neke sankcije. Oni to nisu učinili, jer imaju blizak odnos sa njim, pa je ovo samo potez da se stvar prolongira.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.