Lavrov: Zapad nije planirao da se zadovolji bilo čim drugim osim da dođe do otcjepljenja Kosova i Metohije od Srbije

0

Zapad nije planirao da se zadovolji bilo čim drugim osim da dođe do otcjepljenja Kosova i Metohije od Srbije, i mislim da je to bilo u planovima Zapada još od 1991. godine, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u dokumentarnom filmu posvećenom dvadesetpetogodišnjici od NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Podsjećajući se velike tragedije koja je te godine zadesila Srbiju, šef ruske diplomatije koji je u to vrijeme radio u Njujorku, kazao je da su Amerikanci zajedno sa Evropskom unijom „aktivno stimulisali“ raspad SFRJ-a, kao i da su Njemci, ne dočekavši odluku Savjeta Evrope, jednostrano donijeli odluku o priznanju nezavisnosti Hrvatske i Slovenije, koje su prve objavile namjeru o otcjepljenju, nakon čega je počelo aktivno njemačko bavljenje balkanskim pitanjem.

„Vrlo se dobro sjećam tog perioda. Radio sam u Njujorku i o ovoj temi se intenzivno razgovaralo u Savjetu bezbijednosti UN. Zapad je na sve načine pokušao da opravda one akcije u vezi sa kojima je, sudeći po svemu, već bio donio odluku. Ali, događaji koji se tiču konkretno NATO agresije – njihovi koreni, polaze od 1998. godine, kada su u pokrajini Kosovo, koju su tada kontrolisali Srbi i beogradske vlasti, i koja je srpska pokrajina, počeli teroristički napadi i kada se pojavila Oslobodilačka vojska Kosova (OVK)“.

„Postoje podaci koji govore da su nju finansirali i naoružavali Amerikanci i Njemci, koji su na sve načine stimulisali njene akcije kako bi destabilizovali situaciju i imali nekakav razlog za miješanje“, poručio je Lavrov.

Zapad je tada aktivno podržavao OVK, ali i albanski kriminal – narko-biznis i druge vrste organizovanog kriminala, koji je u to vrijeme „u Evropi cvetao u punom sjaju“, objasnio je ruski ministar.

On se dotakao teme Račka i medijske hajke, koja se podigla nakon događaja iz januara 1999. To je, kako kaže, „bio okidač“ za dešavanja koja će uslediti.

Te 1998. Rusija je predložila da se o situaciji na Balkanu razgovara u okviru OEBS-a i tada je formirana kontaktna grupa za nadzor, na čijem čelu se našao Amerikanac, izvesni Voron, koji je, iako za to nije imao ovlašćenja, objavio da se u mjestu Račak na KiM navodno dogodilo masovno ubistvo kosovskih Albanaca, a još nije bila ni završena istraga, podsjetio je.

„Čim je došao, kroz 15 minuta, on (Amerikanac) je javno rekao u ime OEBS-a da OEBS vidi da se dogodio genocid koji su sprovele oružane snage i snage bezbednosti Srbije. Na kraju, mi smo insistirali da se pošalje nezavisna komisija. Tamo su radili Finci, koji su u to vijeme zaista bili neutralni i pravedni u stvarima koje su radili. Oni su utvrdili istinu. Istina je bila da su ubijeni borci, i to za vrijeme borbi, a ne civili“, svjedoči Lavrov.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.