Lavrov: U zemljama Globalnog juga sve više shvataju da niko nije zaštićen od „državnog razbojništva“ u ekonomiji od strane Zapada

0

U zemljama Globalnog juga sve više shvataju da niko nije zaštićen od „državnog razbojništva“ u ekonomiji od strane Zapada, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Antiruski postupci ne nalaze podršku ogromne većine država Globalnog juga, svih tih zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike koje vode samostalnu spoljnu politiku i koje se vode, pre svega, nacionalnim interesima. Raste razumevanje da apsolutno niko nije zaštićen od državnog razbojništva kolektivnog Zapada“, rekao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

S tim u vezi, po rečima ministra, Rusija i mnoge druge zemlje aktivno koriste alternativne valute i platne platforme u obračunima u spoljnoj trgovini.

„Stvaraju se međunarodni transportni koridori i lanci proizvodnje i snabdevanja koji su otporni na pokušaje neprijateljskih zemalja da spreče realizaciju korisnih projekata“, istakao je Lavrov.

On je konstatovao da se kolektivni Zapad na čelu sa SAD „i dalje neće smiriti u želji“ da nanese Rusiji strateški poraz i obuzda njen razvoj.

„Jasno je da je protiv nas pokrenut pravi hibridni rat, a jedan od njegovih najvažnijih frontova je u sferi ekonomije. Na nas su sručili gomilu mera koje su usmerene na otvorenu diskriminaciju domaćih privrednih subjekata, ucenjuju naše tradicionalne strane partnere, pokrenuli su ogromnu informacionu kampanju za diskreditovanje Rusije kao trgovinskog i investicionog partnera. Pritom govore: ‘Potkopaćemo rusku ekonomiju i neće biti konkurenta’. Neverovatan cinizam“, zaključio je šef ruske diplomatije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.