Lajčak o pregovorima Beograda i Prištine: Nema roka za sporazum

0

Specijalni izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, rekao je sinoć da ne postoji rok za postizanje dogovora između Prištine i Beograda, ali napominje da će put pregovora biti presudan za ulazak u EU.

– Definitivno da, jer ishod razgovora, kao što znamo, mora da bude pravno obavezujući sporazum, koji će rešiti sva pitanja jednom zauvek, ali u skladu sa međunarodnim pravom i pravnom tekovinom Evropske unije. Sporazum bi trebalo da podrže države članice Evropske unije i zemlje regiona – ukazao je Lajčak u emisiji “Rubikon” na televiziji Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima, glavna svrha ovog sporazuma nije samo poboljšati odnose između Beograda i Prištine, već pomoći obe strane na putu ka EU i što je najvažnije, poboljšati život građana.

Na pitanje da li je realno očekivati da će konačni sporazum između Beograda i Prištine biti postignut do marta sledeće godine, istakao je da nije bitna vremenska odrednica, već kvaliltet sporazuma.

– Imam dovoljno iskustva da ne postavljam rokove. Važno je ne gubiti vreme, započeti s radom čim se stvore uslovi, bez odlaganja. Ništa nam neće pomoći ako sad postavimo veštački datum. To nije pomoglo nikada – rekao je Lajčak, a preneo Kosovo Onlajn.

Specijalni izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, govorio je i o neslaganjima kosovskog predsednika Hašima Tačija i smenjenog premijera Aljbina Kurtija u pogledu zastupljenosti Prištine u dijalogu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.